Πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα σχεδόν, συγκεντρώσεις ενάντια του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου το οποίο ανοίγει το δρόμο για διευκολύνσεις σχετικά με τη βιομηχανοποίηση παρθένων περιοχών της Ελλάδας στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης”.

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της “Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην “πράσινη ανάπτυξη” και στα αιολικά στα Αγραφα” και στην Καρδίτσα με τη συμμετοχή συλλογικότητων αλλά και πλήθος κόσμου. Για μια ακόμη φορά καταγράφηκε με έμφαση η αντίθεσή της τοπικής κοινωνίας τόσο στο νομοσχέδιο αλλά και σε όσα σχέδια επεξεργάζονται διάφοροι και για την περιοχή των Αγράφων.

Η ανακοίνωση της “Ανοιχτής Συνέλευσης” για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αναφέρει τα εξής:

«Η λεηλασία της φύσης και των δημόσιων χώρων από τις πολυεθνικές εταιρείες οι περιβαλλοντικές αλλαγές η οικονομική εκμετάλλευση, η καταστροφή δραματικά των οικοσυστημάτων και των ειδών τους όλο και περισσότερο συνδέονται με τις ασθένειες, όπως ο covid–19, δημιουργούν τις συνθήκες για τις καταστροφικές συνέπειες και την εξάπλωση των λοιμωδών ασθενειών. Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης .
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) . Οι αρμοδιότητές τους συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας έτσι την αυτοτέλειά και την αποτελεσματικότητά τους.
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών. Επιταχύνει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες.
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Αναγνώριση των «οικιστικών πυκνώσεων» και δυνατότητα «τακτοποίησης» έναντι τιμήματος, για χρονικό διάστημα 30 ετών, των κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων, διαιωνίζοντας πρακτικά το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
Υπογράφουμε για την απόσυρση του νομοσχεδίου εδώ: http://chng.it/dBX8Y9hm

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην ‘’Πράσινη ‘’ Ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα