Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αίτημα προς την 5η ΥΠΕ

Ενα τεράστιο κενό που αντιμετωπίζει η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στοχεύει να καλύψει η νέα δημοτική αρχή.

Ο Δήμαρχος κ. Π. Νάνος στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσίασε την πρότασή του για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Υγείας στην Πεζούλα η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα και ήδη διατυπώνεται σχετικό αίτημα προς την ΥΠΕ.

Οπως τόνισε προχθές ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο κ Νάνος, η παροχή υπηρεσιών Υγείας αποτελεί σημαντικό υγειονομικό και κοινωνικό πυλώνα, δεδομένου ότι στηρίζει το πολυτιμότερο αγαθό του τοπικού πληθυσμού, την Υγεία. Οι δομές υγείας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την Ανάπτυξη ενός τόπου και τούτο διότι εξασφαλίζει την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών ενός τόπου, ταυτόχρονα παρέχουν ασφάλεια για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

“Στις περιπτώσεις των ορεινών κοινοτήτων, όπως είναι τα χωριά της λίμνης Πλαστήρα, οι δομές υγείας αποτελούν προϋπόθεση συγκράτησης του πληθυσμού ή και θεμελιώδης όρος για την επανακατοίκηση ορισμένων οικισμών που αποψιλώθηκαν  πληθυσμιακά” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος.

Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα σέμρα υπάρχουν μόνο τα τρία Περιφερειακά Ιατρεία, Μεσενικόλα – Πεζούλας και Καρύτσας, τα οποία υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου.

Π.Ι. ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ, με εξυπηρετούμενες κοινότητες ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ – ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ.

Π.Ι. ΠΕΖΟΥΛΑΣ με εξυπηρετούμενες κοινότητες και οικισμούς ΠΕΖΟΥΛΑ, ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, ΦΥΛΑΚΤΗΣ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΚΕΡΑΣΙΆΣ

Π.Ι. ΚΑΡΙΤΣΑΣ – ΔΟΛΟΠΩΝ, με εξυπηρετούμενες κοινότητες και οικισμούς:

ΚΑΡΙΤΣΑ, ΚΑΡΒΑΣΑΡΑΣ, ΜΠΕΛΟΚΟΜΥΤΗΣ

Π.Ι. ΚΑΡΟΠΛΕΣΙΟΥ, (ανήκει διοικητικά στο Δήμο Καρδίτσας), με εξυπηρετούμενες κοινότητες και οικισμούς, ΚΑΡΟΠΛΕΣΙ, ΑΝΘΗΡΟ, ΣΑΪΚΑ, ΚΑΡΟΠΛΕΣΙΤΙΚΑ

Π.Ι. ΚΑΣΤΑΝΕΑΣ (ανήκει διοικητικά στο Δήμο Καρδίτσας), με εξυπηρετούμενες κοινότητες και οικισμούς: ΚΑΣΤΑΝΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΛΑΜΠΕΡΟ, ΜΟΥΧΑ

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Νάνος,  η λειτουργία τους είναι αποσπασματική διότι η στελέχωση είναι αποσπασματική, αφού μεγάλα διαστήματα οι Κοινότητες μένουν ακάλυπτες από γιατρό, διότι οι σχετικές προκηρύξεις των θέσεων αποβαίνουν άγονες.

Πολύ συχνά η κάλυψη γίνεται με παρουσία ιατρών – οπλιτών θητείας  που διατίθενται από το Στρατό στο πλαίσιο στελέχωσης περιφερειακών ιατρεία άγονων και προβληματικών περιοχών.

Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα στην εισήγησή του προς το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι πλέον έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα πληθυσμιακά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, τα οποία καθιστούν όσο ποτέ άλλοτε επιτακτικό να συσταθεί Κέντρο Υγείας στη λίμνη Πλαστήρα.

“Οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής επιφέρουν ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τα μονίμως υποστελεχωμένα Περιφερειακά Ιατρεία. Η επένδυση στην Υγεία είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης του Τουρισμού. Tαυτόχρονα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας για επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι το χειμώνα δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν για ιατρική φροντίδα” σημείωσε σχετικά ο κ. Νάνος.

Με αυτά ως δεδομένα προτείνεται η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή.

Έδρα του Κέντρου Υγείας λίμνης Πλαστήρα προτείνεται οι οικισμός Καλύβια Πεζούλας, καθότι βρίσκεται στο κέντρο των χωριών της Δυτικής πλευράς της λίμνης, καλύπτει τ14 Κοινότητες και 12 οικισμους και ως εκ τούτου πληροί  το κριτήριο την ισόρροπη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.

Ως περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας ορίζονται οι κοινότητες με τους οικισμούς ως εξής:

Μορφοβούνι (έδρα Δήμου) και οικισμού αυτού Ραχωβίτσας, Μεσενικόλας, Μοσχάτο, Λαμπερό, Κερασιά και οικισμός αυτής Νευρόπολη, Κρυονερίου και οικισμός αυτού Κουτσοδήμος, Πεζούλας και οικισμός αυτής Καλυβίων Πεζούλας, Φυλακτής και οικισμός αυτής Καλυβίων Φυλακτής Νεοχωρίου, Μπελοκομύτη, Καρύτσα και οικισμοί αυτής Ράφηνα, Μέγα Ρέμα, Στεργιέϊκα,

Ανθοχωρίου (Δήμος Μουζακίου),

Καστανιάς και οικισμού αυτής Μούχας, Καροπλεσίου και οικισμούς αυτού

Μαλιστα δεν απαιτείται ανέγερση κτιρίου καθώς ο δήμος λιμνης Πλαστήρα προτίθεται να παραχωρήσει τον Δημοτικό Ξενώνα Πεζούλας για τη δημιουργία του κέντρου υγείας.