ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Μετά τις υγρές νύχτες του φθινοπώρου και του χειμώνα (τι υγρές δηλαδή που γίναμε ρομαντικοί Βενετσιάνοι γονδολιέρηδες!) μετά τα lockdown από τις πανδημίες, μετά από τον… ανεμοστρόβιλο (νομίζατε ότι τα είχαμε δει όλα, ε; Αμ δε!) έφθασε και η ζεστούλα! Στους 44 βαθμούς θα σκαρφαλώσει, λέει ο Καντερές (όχι ο αγαπητός Αλέκος, ο άλλος ο επίσης αγαπητός Νίκος που λέει τον καιρό!), το θερμόμετρο!

Να έρθουμε, ρε αδερφέ στα ζύγια μας, να ισορροπήσουμε λίγο! Να καθίσουμε στις βεράντες μ’ ανοιχτό το στόμα και να… φιλοσοφήσουμε μέσα στη σιγαλιά της πεδιάδας που έγινε λαμπόγιαλο!  Να στοχαστούμε για τη ζωη και τα νοήματά της…

Άλλωστε σιγά – σιγά θα πρέπει και να προσαρμοζόμαστε. Εδώ θα τη βγάζουμε πλέον, στις βεράντες και κάτω απο καμιά κορομηλιά, μαζί με τα τζιτζίκια! Ούτε να πάρουμε τα βουνά θα μπορούμε, διότι εκεί πλέον θα βρίσκονται τα… εργοτάξια της “πράσινης” ανάπτυξης!

Ακόμη κι αυτή η φράση “θα πάρω τα βουνά” σιγά – σιγά θα εκλείψει διότι τα έχουν ήδη πάρει άλλοι! Αφού “ανέπτυξαν” τις πόλεις και πέραν όλων των άλλων τις θωράκισαν τόσο πολύ με κολοσιαία αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να βολτάρουμε πάνω στους καναπέδες των σαλονιών μας παραποταμίως τραγουδώντας το “ω σόλε μίο”, ήρθε η ώρα ν’ “αναπτύξουν” τα βουνά και τα δάση! Ο,τι είχε απομείνει δηλαδή ελεύθερο και απάτητο στη χώρα!

Τόση γη να μένει αναξιοποίητη ενώ είναι τζάμπα και με δυό τρεις υπογραφούλες μπορεί να παραχωρηθεί και να δώσει τεράστια κέρδη στους εθνικούς μας επενδυτές που είχαν και στριμωξιές από την πανδημία;

Τώρα που έρχεται χρήμα με τη σέσουλα από το περιβόητο “Ταμείο Ανάκαμψης”, τίποτα δεν μπορεί να μπει φραγμός στην… απογείωση της Ελλάδος! Θα “αναπτύξουν” όχι τη γη μόνο αλλα και τον… αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε! Το οποίο όπως σοφά είχε διαγνώσει σε ανύποπτο χρόνο και ο τεράστιος Μπάμπης (όχι του Ορφέα Ξάνθης, ο άλλος ο πολιτικός ανήρ), είναι τραγικά φθηνό!

Τριάντα ένα (31) δισεκατομμύρια ευρώ έρχονται φρέσκα από τας Ευρώπας! Δεκαοκτώ (18) από επιδοτήσεις και δεκαεννέα (19) από δάνεια για να κινήσει η… ατμομηχανή! Το δέκα τοις εκατό (10%) απ’ αυτά τα λεφτά, θα πάνε για την “πράσινη ανάπτυξη”!!!

Σκεφτειτε μόνο τι έχει να γίνει! Το όχημα (της ανάπτυξης ντε) θα πηγαίνει σφαίρα και δεν θα κολώνει πουθενά! Ούτε σε θάλασσες κι ακρογιαλιές, ούτε σε βουνά, πλαγιές, δάση και λαγκάδια! Θα σαρώσει τα πάντα! Σβούρα θα πάμε όλοι μαζί με τις ανεμογεννήτριες και θα χουμε ρεύμα για να φαν κι οι κότες!!!

Άλλωστε αν ρίξουμε μια πρόχειρη ματιά στο σχέδιο της αιολικής ενέργειας από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη (συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας Αγράφων καθώς και βουνών – νησιών σε όλη την επικράτεια) που είναι σε εξέλιξη, αν υλοποιηθεί θα έχουμε ρεύμα για.. έξι Ελλάδες!!! Ναι, όπως το διαβάζετε! Εξι Ελλάδες θα μπορούμε να… ταϊσουμε!!

Πως; Τι θα το κάνουμε τόσο ρεύμα ενώ θα χουμε καταστρέψει ο,τι έχει απομείνει πολύτιμο στη χώρα; Ωρες, ώρες κάνετε κάτι ερωτήσεις, μα κάτι ερωτήσεις! Τι σημασία έχει το ρεύμα; Ποιος ασχολείται μ’ αυτό; Σημασία έχει οι τέσσερις – πέντε εθνικοί μας εργολάβοι – επενδυτές να πάρουν τις επιδοτήσεις για να “κινήσει” η οικονομία μας!

Θ’ αφήσουμε δηλαδή τις επιδοτήσεις να πάνε χαμένες γιατί εσείς θέλετε ν’ ασχολείστε με το περιβάλλον; Aσε που θα ισοφαρίζουν στο χρηματιστήριο των ρύπων και οι φίλοι μας οι εταίροι με τα αιολικά που θα βάλουν στα δικά μας μέρη! Αυτό που το πας;

Για να καθίσουμε φρόνημα, λοιπόν, στις βεράντες μας!!! Κάνει και πολλή ζέστη πλέον και δεν κάνει να κινούμαστε και να ξοδεύουμε πολύτιμη… ενέργεια!!!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Κι αφού, λοιπόν, οι μπουλντόζες και τα εσκαφτικά της ανάπτυξης θα σαρώσουν τα πάντα στο διάβα τους, αφού δεν θ’ αφήσουμε κορυφή για κορυφή ανεκμετάλλευτη και θα μπήξουμε φουρφουρίκια σε δάση, βουνά, λαγκάδια και νησιά, τότε θα βγουμε και θα κάνουμε διαπιστώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το κλίμα!!!

Όλοι μαζί!
Αφού καταστρέψουμε κάθε πνεύμονα ζωής, κάθε σύμβολο ελευθερίας και αρμονίας με τη φύση που μας απέμεινε, τότε θα αρχίσουμε τις… μελέτες για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος! Κι αυτές φυσικά… επιδοτούμενες!  Και θα λέμε ότι το καταστρέψαμε αλόγιστα… όλοι μαζί και θ’ αφήσουμε στα παιδιά μας καμένη γη!

Στο τέλος
Το “όλοι μαζί” να είστε σίγουροι ότι θα το ακούσετε στο τέλος! Οπως ακριβώς το χε πει κι εκείνη η τεράστια πολιτική φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας, ο Θεόδωρος: “Μαζί τα φάγαμε”!!! Στο τέλος αυτό θα μας πουν. Οτι την καταστροφή την κάναμε όλοι μαζί. Να το θυμάστε!