Ένα 12χρονο αγόρι με όνειρα να γίνει παλαιοντολόγος ξεκίνησε κατά λάθος την καριέρα του, όταν πρόσφατα σκόνταψε στα οστά ενός δεινόσαυρου 69 εκατομμυρίων ετών.

Ο Nathan Hrushkin και ο μπαμπάς του Dion περπατούσαν σε μια προστατευόμενη περιοχή στο Horseshoe Canyon του Καναδά, όταν συνάντησαν μερικώς εκτεθειμένα οστά.

«Ο μπαμπάς μου και εγώ επισκεπτόμαστε αυτή την τοποθεσία εδώ και χρόνια, ελπίζοντας να βρούμε ένα απολίθωμα δεινοσαύρου. Έχουμε δει πολλά μικρά θραύσματα οστών», είπε ο 12χρονος σε δήλωσή του.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η ανακάλυψή του ήταν κάτι περισσότερο από ένα θραύσμα και αφού έστειλε φωτογραφίες στο Royal Tyrrell Museum για επιβεβαίωση, ο Nathan σύντομα έμαθε ότι είχε ανακαλύψει τα οστά ενός νεαρού hadrosaur ή ενός “δεινοσαύρου με πάπιες” όπως ονομάζονται οι Αδροσαυρίδες, που χρονολογήθηκε από 71 έως 68 εκατομμυρίων ετών.

Δωδεκάχρονος βρίσκει κατά λάθος απολίθωμα δεινοσαύρου 69 εκατομμυρίων ετών
Δωδεκάχρονος βρίσκει κατά λάθος απολίθωμα δεινοσαύρου 69 εκατομμυρίων ετών FACEBOOK: NATURE CONSERVANCY OF CANADA

Επειδή τέτοιου τύπου ευρήματα είναι σπάνια, το μουσείο έστειλε μια ομάδα στον χώρο, όπου βρήκαν επιπλέον 30 έως 50 οστά στα τείχη του φαραγγιού.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα οστά – τέσσερα άκρα, γοφοί, ώμοι και μερικό κρανίο – όλα ανήκουν στο ίδιο πλάσμα, έναν Αδροσαυρίδη που εκτιμάται ότι ήταν περίπου 3 ή 4 ετών.

Αν και η συντήρηση είπε ότι οι Αδροσαυρίδες είναι τα πιο κοινά απολιθώματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή, η ανακάλυψη του Nathan είναι ιδιαίτερη λόγω της ηλικίας του δεινοσαύρου.

“Αυτός ο νεαρός Αδροσαυρίδης είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη επειδή προέρχεται από ένα χρονικό διάστημα για το οποίο γνωρίζουμε πολύ λίγα για το είδος των δεινοσαύρων ή των ζώων που ζούσαν στην Αλμπέρτα. Το εύρημα του Nathan θα μας βοηθήσει να καλύψουμε αυτό το μεγάλο κενό στη γνώση μας για την εξέλιξη των δεινοσαύρων” εξηγούν οι ειδικοί, σύμφωνα με το People.

Για τον Nathan, ο οποίος θέλει να γίνει παλαιοντολόγος από τα έξι ή επτά του χρόνια, το εύρημα συνοψίζει σχεδόν όλα όσα αγαπά.

“Είμαι ενθουσιασμένος για το πώς οστά από πλάσματα που έζησαν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν γίνονται αυτά τα απολιθωμένα βράχια, τα οποία κάθονται στο έδαφος περιμένοντας να βρεθούν”, σχολίασε ο μικρός.

Πηγή : news247