Ο Σύλλογος Γυναικών  Ν. Καρδίτσας (μέλος της ΟΓΕ) μαζί με το Σωματείο Εμποροϋπάλληλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας,εκφράζοντας την αλληλεγγύη στα θύματα πολέμου και ξεριζωμού που βρίσκονται στην Καρδίτσα, με αφορμή τις γιορτινές αυτές μέρες, οργάνωσαν την Κυριακή 5 Γενάρη γιορτή αλληλεγγύης και φιλίας για τα παιδιά στο Διαπολιτισμικό Κέντρο των προσφύγων το  «Σταυροδρόμι» στην δημοτική αγορά.

Στην εκδήλωση αυτή συνέβαλαν με την παρουσία τους οιεργαζόμενοι της ΑΝΚΑ  στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες που ήταν εκεί και βοήθησαν αποτελεσματικά για να υλοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.

Τα παιδιά προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα με την συμβολή παιδαγωγών, έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, ζωγράφισαν χωρίς η διαφορετική γλώσσα, ο τόπος καταγωγής, οι πολιτισμικές αναφορές να τα εμποδίσει να περάσουν ένα χαρούμενο και ξένοιαστο πρωινό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε όταν τα ελληνόπουλα ήρθαν στον χώρο του διαπολιτισμικού κέντρου με τις ευχές και τα καλωσορίσματα τους γραμμένα και ζωγραφισμένα στο χαρτί και τα δώρισαν στα προσφυγόπουλα.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του σωματείου των ιδιωτικών υπαλλήλων Χαρά Κούτρα,  με την βοήθεια των διερμηνέων, έστειλε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της στήριξης των προσφύγων που διαμένουν στην Καρδίτσα γιατί όπως είπε «οι εργαζόμενοι σε όλη την γη δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αυτοί που έχουν τον πλούτο και τα συμφέροντα μας φτωχαίνουν, μας σκοτώνουν με τους πολέμους τους, μας κάνουν πρόσφυγες. Γι αυτό και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας Ελλήνων εργαζομένων και προσφύγων». Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, Αργυρώ Χαλάτσηκαλωσόρισε ιδιαίτερα τις γυναίκες μάνες, πρόσφυγες στη χώρα μας, στην πόλη μας και στις γειτονιές μας, στα σχολεία που φοιτούν τα δικά μας παιδιά μας, τονίζοντας: «Εμείς οι γυναίκες που αγωνιζόμαστε για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για τη ζωή που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας, αλλά και στα παιδιά όλου του κόσμου, είμαστε δίπλα σας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να αυξάνουν τα κέρδη τους και οι κυβερνήσεις στις χώρες μας που τους εξυπηρετούν, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί είναι που φέρνουν φτώχεια, ανεργία και ανέχεια στις εργατικές λαϊκές οικογένειες και στα παιδιά στην Ελλάδα. Οι ίδιοι είναι που σπέρνουν τον πόλεμο και την προσφυγιά  σε σας και σε χιλιάδες παιδιά απ’ όλες τις χώρες του πλανήτη. Αυτό το νόημα έχει και η παρουσία μας εδώ και η οργάνωση αυτής της γιορτής αλληλεγγύης και φιλίας. Είναι μια ακόμα προσπάθεια να μοιραστούμε στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς εμείς και τα παιδιά μας. Είναι ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι κοινές είναι οι ανάγκες μας, να γνωριστούμε καλύτερα, τα παιδιά μας, να παίξουν κοινά τα παιχνίδια, τα τραγούδια, τους χορούς.  Μπροστά στο νέο χρόνο να κάνουμε μια καινούρια αρχή.»

Τα παιδιά μέσα στον χώρο του Κέντρουδημιούργησαν με χρώματα και ευχές γραμμένες στην γλώσσα τους τον «τοίχο των ευχών».

Στο αίθριο της αγοράς έπαιξαν πολλά παιχνίδια, χόρεψαν, τραγούδησαν. Ξεχωριστές ήταν οι στιγμές που σε ένα μεγάλο κύκλο ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα μάθαιναν να χορεύουν την «καραγκούνα» και όταν προσφυγόπουλα χόρεψαν ένα δικό τους χορό. Ακόμα όταν μετά το τραγούδι-σύμβολο σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου «Αν όλα τα παιδιά της γης» που χόρεψαν όλα μαζί, τα προσφυγόπουλα τραγούδησαν ένα ανάλογο δικό τους τραγούδι.

Και όπως ήταν πιασμένα στον κύκλο μπήκαν ξανά στο στέκι για να πάρουν τα δώρα τους και να φάνε τα γλυκίσματα.