ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Θετικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τον ειδικό φόρος κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και αύξησε ραγδαία την παραοικονομία.

Ο νέος προϋπολογισµός δεν προβλέπει έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, πράγµα που σηµαίνει ότι το υπουργείο Οικονοµικών έχει ήδη λάβει µέριµνα για την κατάργησή του.

Πρόκειται για ένα αίτημα των οινοπαραγωγών οι οποίοι είχαν αντιδράσει από την πρώτη κιόλας στιγμή επιβολής του φόρου ζητώντας την κατάργησή του.

Ο φόρος όχι μόνο δεν απέφερε τα προϋπολογισθέντα έσοδα αλλά οδήγησε και σε μεγάλη αύξηση τις διακίνησης οίνου και οινοστάφυλων χωρίς παραστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που είχε επιβληθεί στο κρασί με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων. Ο νόμος για την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2015, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του υπογράφηκε στις 16.12.2015. Τελικά, ο ΕΦΚ στο κρασί ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1/1/2016. Η απόφαση του ΣτΕ, μόλις καθαρογραφεί, θα έχει άμεση ισχύ και για την εφαρμογή της δεν απαιτείται κάποια ενέργεια της διοίκησης.