Εκτεταμένες έρευνες από Καθηγητές και Ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διεξάγονται στην ορεινή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας για την αποτύπωση των περιοχών που κατολισθαίνουν, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε οικισμούς, οδικό δίκτυο και έργα υποδομών.

Η έρευνα δρομολογήθηκε με επείγοντα χαρακτήρα δεδομένου ότι μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις παρατηρήθηκε νέο κύμα κατολισθητικών φαινομένων ακολουθώντας το πρώτο κύμα που συνδέθηκε άμεσα με το Μεσογειακό Κυκλώνα “Ιανό”.

Συνολικά καταγράφηκαν πάνω από 260 θέσεις που αναπτύσσονται κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία τροφοδότησαν με μεγάλες ποσότητες στερεοπαροχής το υδρογραφικό δίκτυο και ενίσχυσαν καθοριστικά το πλημμυρικό κύμα.

Ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται μία συστηματική αποτύπωση και μελέτη του φαινομένου σε όλη του την έκταση και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση ανά τοποθεσία.

Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό υπόβαθρο για τη μακροπρόθεσμη προστασία και ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψιν και το νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.