Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ πραγματοποίησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, με αφορμή τις επερχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι ήδη δυσβάστακτο για τον αγροτικό κόσμο.
Οι αγρότες τόνισαν ότι το υπέρογκο κόστος, ουσιαστικά έχει ξεπεράσει τη συγκυριακή άνοδο των τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα και στην τσέπη του μικρομεσαίου αγρότη δεν μένει τίποτα.
Στάθηκαν στην απουσία οποιασδήποτε αναφοράς από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για τον πρωτογενή τομέα, όταν ως αντιπολίτευση πριν δύο χρόνια είχε εξαγγείλει το αγροτικό πετρέλαιο. Κατήγγειλαν επίσης τη διεπαγγελματική βάμβακος, λέγοντας ότι παίζει το ρόλο των εκκοκκιστών.
Παράλληλα η κινητοποίηση είχε και συμβολικό χαρακτήρα για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού», με τους εκπροσώπους της ΕΟΑΣΚ να υπογραμμίζουν ότι παρ’ όλες τις υποσχέσεις, τα όποια έργα έγιναν ή η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα γίνουν, αποτελούν μπαλώματα και αποκαταστάσεις.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος κ. Κώστας Τζέλλας «δεν έχουμε δει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο που να προστατεύει τις αγροτικές καλλιέργειες, τα σπίτια και τα χωριά μας. Έγιναν κάποιοι καθαρισμοί ποταμών, που έπρεπε να έχουν γίνει από πριν, ενώ και αυτοί οι καθαρισμοί δεν έχουν γίνει σε όλο το μήκος των ποταμών. Με οποιοδήποτε έντονο καιρικό φαινόμενο, ακόμη και να μην είναι σαν τον Ιανό, ο κάμπος κινδυνεύει να ξαναπλημμυρίσει».
Πρόσθεσε παράλληλα: «καλούμε τους αγρότες να είναι μέσα στους Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία και από κοινού να αγωνιστούμε για αυτά που δικαιούμαστε. Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει μείνει εδώ και ένα χρόνο, αφορά τις αποζημιώσεις και τις ενστάσεις που έγιναν στον ΕΛΓΑ. Τα ποσά που είναι να λάβουμε για έγγειο κεφάλαιο και πάγιο εξοπλισμό, ακόμη εκκρεμούν. Κάποιοι έχουν λάβει προκαταβολή 20%, ενώ οι υπόλοιποι ακόμη περιμένουμε, ένα χρονο μετά. Η αποζημίωση θα είναι στο 50% με βάση το νόμο».
Ο κ. Τζέλλας υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με άλλους φορείς η ΕΟΑΣΚ θα αναλάβει διεκδικητικές πρωτοβουλίες, τονίζοντας ότι το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε μετά την καταστροφή, άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να δοθούν οι όποιες αποζημιώσεις.