Για τις 7 Σεπτέμβρη έχει προσδιοριστεί -τυπικά- το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όμως ένα άλλο “κόκκινο” κουδούνι προϊδεάζει για την ακύρωση αυτού του προγραμματισμού. Όπως έχει σημειώσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η ημερομηνία 7 Σεπτέμβρη για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει μεν οριστεί, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα κορονοϊού που θα έχουν καταγραφεί μερικές εβδομάδες πριν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αισιοδοξία για το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία όμως αφορούσαν μια χρονική περίοδο που έφτανε μέχρι τον Ιούλιο και φυσικά δεν είχαν ενσωματωθεί τα στοιχεία των τελευταίων ημερών. Με ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων πάνω από 100, η εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας αλλάζει, και γι’ αυτό φαίνεται πως ο υπολογισμός για άνοιγμα στις 7 Αυγούστου είναι εντελώς έωλος.
Επίσης, χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέβαλε μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων όπως είναι για παράδειγμα τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Αυγούστου. Και αυτή η χθεσινή νέα συνθήκη στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού δεν είναι μακριά από τη λογική της απαγόρευσης συναθροίσεων των παιδιών, όσο κι αν στο σχολείο θεωρητικά η συνάθροιση είναι πιο ελεγχόμενη.
Πληροφορίες από τον κύκλο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημειώνουν ότι ακόμη δεν έχουν συζητήσει ενδελεχώς το θέμα καθώς είναι πολύ νωρίς. Βασικός παράγοντας για την οποιαδήποτε σύσταση αποτελεί η πορεία της επιδημίας μετά το Δεκαπευνταύγουστο και δη η επικείμενη πίεση στο σύστημα υγείας.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι από την άρση των μέτρων στις 4 Μαΐου, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα έχουν διπλασιαστεί με τη συμβολή βέβαια και των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων από το εξωτερικό. Όμως την ίδια στιγμή τα κρούσματα στις ηλικίες κάτω από 17 ετών έχουν υπετριπλασιαστεί αν και αποτελούν χαμηλό ποσοστό επί του συνόλου.
Η αυξητική όμως αυτή τάση είναι γεγονός. Επίσης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ένα μικρό ποσοστό επέστρεψε στα θρανία και άρα η μεταδοτικότητα που παρατηρήθηκε αφορούσε σε διαφορετικούς κοινωνικούς κύκλους.
Όσο κι αν ακόμη ερευνάται το πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός στα παιδιά και πόσο αυτά είναι μεταδοτικά, ο κίνδυνος είναι σημαντικός. Τα στατιστικά στοιχεία με βάση τον ΕΟΔΥ δείχνουν τα εξής:
Από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες 7 Αυγούστου, υπάρχουν στοιχεία ηλικίας για 1770 νέα κρούσματα. Η αύξηση κρουσμάτων που σημειώνεται το συγκεκριμένο διάστημα στο εν λόγω δείγμα είναι 55% συνολικά, ενώ η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 17 ετών είναι 61%. Φαίνεται δηλαδή ότι στους νέους ο ιός δείχνει να κινείται ελαφρώς πιο έντονα.
Οι δε μικρότερες ηλικίες συνήθως συγχρωτίζονται λιγότερο από τις μεγαλύτερες και ειδικά αυτούς τους μήνες καθώς τα παιδιά δεν είθισται να συχνάζουν σε μπαρ ούτε βέβαια στο σχολείο τη συγκεκριμένη περίοδο.
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι τα παιδιά εξακολουθούν να αποτελούν ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό στο σύνολο των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, το οποίο είναι της τάξης του 6,8%. Το μεγαλύτερο ποσοστό έχει η ηλικιακή ομάδα νέων ανθρώπων μεταξύ 18-39 ετών που φτάνει το περίπου 44%.
Πηγή : news247