Aπό τα ψάρια μέχρι τα λουλούδια, από τα σπαράγγια και τις φράουλες μέχρι το ελαιόλαδο και από τα αμνοερίφια μέχρι τα μύδια, ένα σημαντικό τμήμα του πρωτογενούς τομέα άρχισε ήδη να βιώνει τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και συνολική εκτίμηση προφανώς είναι νωρίς να γίνει, τα πρώτα στοιχεία από επιμέρους τομείς προοιωνίζονται απώλεια εισοδήματος πολλών δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα αυξάνει ανάλογα φυσικά με τη χρονική διάρκεια και το βάθος της κρίσης.

Τα πρώτα προϊόντα που έπληξε ο Κορωνοϊός είναι αυτά με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς μάλιστα επλήγησαν ιδιαίτερα οι προνομιακές για τα ελληνικά τρόφιμα αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, αλλά και όσα διατίθενται στην αγορά HORECA (τουρισμός – εστίαση) λόγω των μέτρων «κοινωνικής αποστασιοποίησης» (αναστολή λειτουργίας ξενοδοχείων – εστιατορίων).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της πρώτης κατηγορίας είναι τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών (οι τρεις προαναφερθείσες χώρες απορροφούν σχεδόν τα 3/4 των ελληνικών εξαγωγών) αλλά και της συλλεκτικής αλιείας, ενώ στην Ιταλία καταλήγει και το 70% της ελληνικής παραγωγής μυδιών, τα αμνοερίφια –αφού, από τις 300.000 ζώα για τα οποία είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον να εξαχθούν φέτος σε Ιταλία – Ισπανία για το Πάσχα των καθολικών, είναι ζήτημα αν θα εξαχθούν τελικά 70.000-80.000– και τα σπαράγγια.

Στη δεύτερη κατηγορία, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των λουλουδιών, η αγορά των οποίων χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την αναστολή των κοινωνικών εκδηλώσεων και μάλιστα στην περίοδο που κάνει το 1/3 του ετήσιου τζίρου.

Ενα ακόμα πλήγμα που θα δεχθεί ο αγροτικός τομέας προέρχεται από τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν σε μια σειρά σημαντικών αγροτικών εργασιών από το γεγονός ότι το κλείσιμο των συνόρων αποτρέπει την έλευση εργατών γης – από την Αλβανία στον μεγαλύτερο βαθμό.