Κορωνοϊός: Ετσι είναι ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης -Εκεί μεταφέρουν τα βαριά περιστατικά

Πριν ακόμα εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα, στα νοσοκομεία είχε σημάνει «πορτοκαλί» συναγερμός για την διαμόρφωση θαλάμων αρνητικής πίεσης όπου θα νοσηλεύονται οι ασθενείς προκειμένου να μην μεταδίδουν τον επικίνδυνο ιό.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης αλλά βρίσκονται σε αρχικό στάδιο σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλείς», εξηγούν ειδικοί στο iefimerida. Το τελευταίο διάστημα ορισμένα νοσοκομεία είχαν απευθυνθεί σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα για υπερσύγχρονες κατασκευές, ωστόσο το κόστος ,που φτάνει τις 60.000 για την διαμόρφωση ενός δωματίου , λειτουργεί αποτρεπτικά.

«Σε έναν τέτοιο θάλαμο θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 12 αλλαγές αέρα ανά ώρα, οι πόρτες πρέπει να κλείνουν αυτόματα και το δωμάτιο πρέπει να είναι καλά σφραγισμένο, με στεγανοποίηση της οροφής και των καλυμμάτων γύρω από αντικείμενα που εισέρχονται στο δωμάτιο, όπως ηλεκτρικές πρίζες και παροχές φυσικού αερίου» εξηγεί στο iefimerida ο Θανάσης Γκανάτσας, ειδικός σε θέματα κλιματισμού. Όπως ξεκαθαρίζει απαιτούνται ακόμα και ειδικά δάπεδα, καμπυλωτά στην κατάληξη τους, ώστε να καθαρίζονται καλύτερα και να μην εγκλωβίζονται μικρόβια ενώ η αποχέτευση της τουαλέτας θα πρέπει να καταλήγει σε χημικό καθαρισμό. Ακόμα και τα φωτιστικά πρέπει να είναι επιτοίχια ενώ ο έλεγχος της θερμοκρασίας θα πρέπει να γίνεται μέσα στο δωμάτιο έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένας πειρασμός για να ανοίξει η πόρτα ή το παράθυρο.


Μακέτα θαλάμου αρνητικής πίεσης κατά τα αμερικανικά πρότυπα

«Η εκκένωση του ανεμιστήρα θα πρέπει να κατευθύνεται κάθετα προς τα πάνω και η θέση εκφόρτωσης πρέπει να βρίσκεται μακριά από κοινόχρηστους χώρους ή ανοίγματα σε κτίρια όπως επίσης στα στόμια αναρρόφησης θα πρέπει να υπάρχουν απόλυτα φίλτρα, ώστε αν κάποιος περνάει για παράδειγμα έξω από το παράθυρο ενός τέτοιου δωματίου να μην εισπνέει μικρόβια» τονίζει ο κ. Γκανάτσας. Οι θάλαμοι αυτοί έχουν χαρακτηριστικά μονάδας εντατικής θεραπείας με μόνιτορ μέσω των οποίων παρακολουθείται η εξέλιξη των ασθενών που μεταφέρονται σε αυτούς με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα πάντως συνίσταται η κατ’ οίκον νοσηλεία με εξαίρεση τα σοβαρά περιστατικά.
Πηγή: iefimerida.gr