Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, ενώ 888.000 ανάρρωσαν πλήρως. Ως σήμερα έχουν καταγραφεί 208.361 θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 σχετίζονται γνωστή συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού. Συνολικά, στη χώρα καταγράφονται 2.534 κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων το 55,5% είναι άνδρες. Από αυτά 580 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.228 με ήδη γνωστό κρούσμα.

43 ασθενείς κορωνοϊού παραμένουν διασωληνωμένοι

43 είναι σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα οι διασωληνωμένοι σε νοσοκομείο, με ενδιάμεση ηλικία 67 έτη, 11 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Το 89% αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 65 άσθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 ακόμη θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού να ανέρχεται σε 136. 36 από τα θύματα ήταν γυναίκες, ενώ οι νεκροί είχαν μέση ηλικία 74 έτη και το 90,4% παρουσίαζαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Η επιτροπή εισηγήθηκε την επανέναρξη των σχολείων

Η επιτροπή εισηγήθηκε την σταδιακή και υπό προϋποθέσεις επανέναρξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως εξήγησε, ούτε σαφή ημερομηνία βάλαμε, ούτε τον σαφή τρόπο που θα γίνει αυτή η επάνοδος. Η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο και φαίνεται να μεταδίδει λιγότερο τον κορωνοϊό.

Σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Αμερική, αυτά είναι σταθερά δεδομένα. Συζητήθηκαν βέβαια και ενστάσεις, αλλά μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε, οι υπόλοιποι ομόφωνα τοποθετήθηκαν σε αυτό το θέμα, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Και άλλες χώρες που κοιτούν επιστημονικά δεδομένα έχουν τοποθετηθεί σαφώς για αυτή την επανέναρξη των σχολείων, στα οποία ο πληθυσμός φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε μετρό και καταστήματα

Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας την επόμενη ημέρα, μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Ο Σωτήρης Τσιόδραςεξήγησε πως η επιτροπή του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό, είχε να επιλέξει μεταξύ της ισχυρής σύστασης ή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

Τελικά, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολυσύχνατους κλειστούς χώρους, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως βασικό όπλο κατά της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Έτσι, συνέστησε για μια ακόμη φορά προσοχή στην ψευδαίσθηση προστασίας που μπορεί να δίνει η χρήση μάσκας.

Πάντοτε χρειάζεται ο πολίτης να έχει μαζί του αντισηπτικά μαντηλάκια, να τηρεί τις αποστάσεις, αλλά και τους κανόνες που απαιτούνται όταν βάζει ή βγάζει τη μάσκα. Πρόκειται για ένα πρόσθετο μέτρο που σκοπεύει να προλάβει τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς ή και προσυμπτωματικούς, δηλαδή ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα.

Την Τρίτη το διάγγελμα για την χαλάρωση των μέτρων κορωνοϊού

Την Τρίτη στις 18:00 θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το διάγγελμα για την πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς. Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν μεταξύ τους χρονικά ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς τους.

Σε πρώτο στάδιο θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις υγιεινής ενώ στη συνέχεια θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα εστίασης. Οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές για ατομική λατρεία ενώ μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση τoυ lockdown, οι εορτασμοί για την Πρωτομαγιά.

Πηγή: iefimerida