Κορωνοϊός: 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα -Από το γκρουπ των Αγίων Τόπων

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς άλλοι 21 άνθρωποι διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό και πλέον τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 31.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό 21 άνθρωποι από το γκρουπ που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στους Αγίους Τόπους. Ανέφερε ότι ελέγχθηκαν από το εν λόγω γκρουπ (στο οποίο ήταν ο 66χρονος από την Αμαλιάδα μαζί με τη σύζυγό του, το 9ο και το 10ο κρούσμα αντίστοιχα) 24 άτομα -μέχρι στιγμής-, εκ των οποίων τα 21 διαγνώσθηκαν με τον κορωνοϊό.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, οι 9 εξ αυτών νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, με την κατάσταση της υγείας τους να κρίνεται καλή -δύο άτομα από τα παραπάνω παρουσιάζουν ήπια πνευμονία, ενώ άλλα έξι παρουσιάζουν ακόμα πιο ήπια συμπτώματα.

Όσο για την ιχνηλάτηση των επαφών του 66χρονου, ανέφερε ότι «έχουν ιχνηλατηθεί περισσότερες από 400 επαφές και έχει πραγματοποιηθεί εργαστηριακός έλεγχος σε άτομα που πληρούσαν τα κλινικο-επιδημιολογικά κριτήρια».

Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, είπε επίσης ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι τα καθ’ υπερβολήν μέτρα που ελήφθησαν στην Αχαΐα, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ επέτρεψαν στη χώρα μας στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή όταν στο Ισραήλ δεν υπήρχε κρούσμα. «Η ομάδα των ταξιδιωτών επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου, όταν το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν δύο στελέχη του ιού, όπως μεταδίδεται τα τελευταία 24ωρα», ενώ επανέλαβε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από ασθενείς με χαμηλή συμπτωματολογία. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, ενώ συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα.

Μιλώντας για τα διεθνή δεδομένα όσον αφορά τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σε 38 χώρες στην Ευρώπη έχουν ανιχνευθεί κρούσματα κορωνοϊού, με την Ιταλία να έχει πάνω από 3.000 κρούσματα. Γενικώς, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο υπάρχουν κρούσματα, που ξεπερνούν τα 96.000. Και όπως συμπλήρωσε, θεωρεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί.
Το χρονικό με τα κρούσματα κορωνοϊού από τους Αγίους Τόπους

Το γκρουπ των ταξιδιωτών από Πάτρα, Ηλεία και Ζάκυνθο είχε ταξιδέψει σε Αγίους Τόπους, Ισραήλ και Αίγυπτο μέσα στον Φεβρουάριο. Επέστρεψαν στη χώρα στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο 66χρονος άνδρας ο οποίος καταγράφηκε ως το 9ο κρούσμα κορωνοϊού (το 10ο είναι η σύζυγός του που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί) στη χώρα εμφάνισε συμπτώματα, δύσπνοια και πυρετό, την Κυριακή, όταν και επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, διέμεινε εκεί για ένα βράδυ και το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας -καθώς τα συμπτώματα δεν υποχώρησαν και εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού- μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Νοσηλεύτηκε σε κανονικό απλό θάλαμο της Α’ Παθολογικής Κλινικής με έξι ακόμη ασθενείς, καθώς δεν έγινε αμέσως η διασύνδεση με τον κορωνοϊό. Την Τρίτη υπεβλήθη σε εξέταση και χθες το αποτέλεσμα βγήκε θετικό.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο νοσοκομείο του Ρίου, καθώς γιατροί, φοιτητές, νοσηλευτές και ασθενείς είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους, ενώ δόθηκε εντολή να εξεταστούν και οι υπόλοιποι συνταξιδιώτες του. 21 εκ των 24 πρώτων που εξετάστηκαν, όπως ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Εκτακτα μέτρα στο νοσοκομείο του Ρίου

Ηδη η οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου μετατράπηκε σε

πτέρυγα κορωνοϊού, ενώ αναβλήθηκε και η εφημερία της Παρασκευής.

Κλειστή παραμένει και η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αμαλιάδας όπου είχε διανυκτερεύσει ο 66χρονος.

Τώρα, το μεγάλο στοίχημα είναι η ιχνηλάτηση των επαφών όχι μόνο του 66χρονου αλλά όλων των συμμετεχόντων στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους, καθώς επί μέρες κυκλοφορούσαν και συνέχιζαν τις κοινωνικές επαφές τους αγνοώντας ότι έχουν κορωνοϊό.
Ουχάν… η Αμαλιάδα

Πάντως μετά τα όσα έγιναν χθες γνωστά και μετά τα έκτακτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο με το κλείσιμο σχολείων, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων άθλησης και συναθροίσεων, ελάχιστοι είναι αυτοί που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αμαλιάδας, με τους κατοίκους της περιοχής να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό σήμερα ότι έκλεισε στη Βηθλεέμ η Βασιλική της Γεννήσεως αλλά και ξενοδοχεία στη Δυτική Οχθη, στα οποία είχαν μείνει οι Ελληνες ταξιδιώτες.
Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού και στο Ρέθυμνο

Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού εξετάζεται και στο Ρέθυμνο και αφορά φοιτητή του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Η εμφάνιση του κρούσματος οδήγησε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στην αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους επί τριήμερο, μέχρι και το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Cretalive, στη σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης φοιτά ένας νεαρός από την Πάτρα, ο οποίος συμμετείχε στο γκρουπ των ταξιδιωτών που επέστρεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και στο οποίο βρίσκονταν το 9ο και το 10ο κρούσμα κορωνοϊού. Ο νεαρός φοιτητής εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα και εξετάζεται ως πιθανό κρούσμα κορωνοϊού. Στους χώρους της σχολής θα γίνει απολύμανση από ειδικό συνεργείο.

Ο νεαρός φοιτητής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τα αποτελέσματα για το αν είναι θετικός στο ιό αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από το ειδικό εργαστήριο στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου.
Πηγή: iefimerida.gr