Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 22 νέα κρούσματα του κορωνοϊού τη Μεγάλη Τετάρτη, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 2.192, εκ των οποίων το 56,4% είναι άνδρες. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως 559 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 899 αφορούν σε επαφές γνωστού κρούσματος.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 72 διασωληνωμένους, με μέση ηλικία 68 έτη, εκ των οποίων 15 γυναίκες. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος το 82% εκ των ασθενών έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράληλα, στην Ελλάδα 29 ασθενείς κορωνοϊού έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στους 102 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Τέλος, στην Ελλάδα σημειώθηκε 1 ακόμη θάνατος, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 102. 28 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων υπολογίζεται στα 73 έτη. Από τα θύματα του κορωνοϊού, το 89,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη σε ένα μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση για την πορεία του νέου κορωνοϊού τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, το μαθηματικό μοντέλο διαρθρώθηκε με βάση τα έως τώρα γνωστά δεδομένα, αλλά και αναφορικά με την «συμπεριφορά» άλλων κορωνοϊών. Οι εκτιμήσεις αυτές λοιπόν κάνουν λόγο για νέα επιδημικά κύματα τους επόμενους χειμώνες. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η αντίδραση αυτή είναι γνωστή και για άλλους κορωνοϊούς.

«Αν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα όπως ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα (περιορισμού) θα είναι το κρίσιμο σημείο για την αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί η ανοσία» είπε.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων προβλέπουν πως δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι. Ωστόσο, «μην ξεχνάτε πως έχουμε και νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας που μίλησε για χώρες που θα έχουν χειμώνα τους μήνες του ελληνικού καλοκαιριού. Ο λομωξιολόγος τόνισε πως απαιτείται επαγρύπνηση και επιτήρηση για τον κορωνοϊό τα επόμενα δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι τις τελικές αποφάσεις για να αποτρέψει μια πιθανή αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά το εορταστικό τριήμερο της Ανάστασης αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση.

Ολοι αναφέρουν πως φέτος το Πάσχα δεν θα είναι το ίδιο, καθώς οι πολίτες δεν θα πάνε εκκλησία, ούτε θα στηθούν οικογενειακά και φιλικά γλέντια για το ψήσιμο του οβελία. Μάλιστα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει μεγάλες συναθροίσεις και συνωστισμό σε αυλές και ταράτσες σπιτιών.

Χαρδαλιάς: Το Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα στο ακέραιο

Ξεκάθαρο, για μια ακόμη φορά, κατέστησε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς ότι την ημέρα του Πάσχα τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο. «Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο ακέραιο. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους στους οποίους δεν περιλαμβάνονται επισκέψεις στα σπίτια ή υπαίθριες συγκεντρώσεις», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα για να προασπίσουμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας«, επισήμανε και υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση αν υπάρξουν παραβάσεις θα υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας και οι προβλεπόμενες ποινές.

Αρνητικά όλα τα τεστ κορωνοϊού των επιβατών από τις τρεις πτήσεις

Αναφορικά με τις πτήσεις που αφίχθηκαν από Παρίσι, Λάρνακα και Ρώμη, ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι και 215 επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό και όλα βγήκαν αρνητικά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έγινε απόπειρα από δύο αλλοδαπούς να σπάσουν την καραντίνα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ αλλά και να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην παραλία του Βόλου και Πάτρας

Παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλία του Βόλου, αλλά και στην Πάτρα, στο «Νότιο Πάρκο» και στην «Πλαζ Αγυιάς», όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 2:00 το μεσημέρι έως τις 8:00 το πρωί της επόμενης ημέρας τις καθημερινές, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πηγή: iefimerida