Μικρή τόνωση της αγοραστικής κίνησης παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες του 2020 στα εμπορικά καταστήματα, καθώς οι καταναλωτές προχώρηρσαν στις αγορές της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, ο εμπορικός κόσμος στο σύνολο του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επόμενη ημέρα καθώς και τη δυσαρέσκειά του για τα περιοριστικά μέτρα του τελευταίου διμήνου του έτους, που έχουν προκαλέσει βαρύτατες απώλειες στην αγορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ο τζίρος των φετινών γιορτών δεν έχει ξεπεράσει το 30% του αντίστοιχου περσινού για κάποιες λίγες κατηγορίες προϊόντων, ενώ εκτιμάται σε μόλις 10% περίπου η συνεισφορά της πρακτικής «παράδοσης εκτός» στον φετινό εορταστικό κύκλο εργασιών. Είδη ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματα έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ο κλάδος σημειώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης επανέναρξης λειτουργίας του εμπορίου, πέραν της 8ης Ιανουαρίου 2021, προειδοποιώντας για τσουνάμι λουκέτων και αδυναμίας των εμπορικών επιχειρήσεων να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα.

«Το εμπόριο πρέπει και μπορεί να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια», είναι η βασική επωδός των επιχειρηματιών, οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό εμφανίζονται διατεθειμένοι να λειτουργήσουν έστω και με περιορισμένο αριθμό πελατών ανά τ.μ., προκειμένου να υπάρξει αύξηση του τζίρου και ορθότερη διαχείριση των αυξημένων αποθεμάτων.