Κυβερνητικό κλιμάκιο στη γέφυρα του Καλέντζη στον Κοσκινά

Στη γέφυρα του Ποταμού Καλέντζη στον Κοσκινά του Δήμου Παλαμά βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής κυβερνητικό κλιμάκιο, πραγματοποιώντας αυτοψία στην πλημμυρόπληκτη από τη κακοκαιρία «Διομήδης» περιοχη.
Η επίσκεψη έλαβε χώρα στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε το κλιμάκιο στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ το απόγευμα λαμβάνει χώρα διευρυμένη σύσκεψη στην περιφέρεια με τη συμμετοχή των Δημάρχων.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή βρέθηκαν ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Διοικητής του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Καρδιτσιώτης Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, o Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Κοσκινά. Αρχικά πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή και ακολούθησε συζήτηση επί των προβλημάτων.
Λυκουρέντζος
Για έναρξη των εκτιμήσεων και οριοθετήσεων των πληττόμενων περιοχών μίλησε ο Διοικητής του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ανέφερε ότι χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει, σημειώνοντας ότι ενδεικτικά στην περιοχή  ξεπερνούν τα 15.000.
Υπογράμμισε ότι κυρίως υπέστησαν ζημιές καλλιέργειες σιτηρών και μηδικής. «Με συστηματική προσπάθεια θα πετύχουμε να συνταχθούν πορίσματα και να καταβληθούν αποζημιώσεις. Από τον «Ιανό», οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε στις ανάγκες και το ίδιο διαβεβαιώνω θα συμβεί και τώρα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Τριαντόπουλος
Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος επισήμανε ότι οι ζημιές θα καλυφθούν στο βαθμό που προβλέπεται από τον ΕΛΓΑ.
«Συζητάμε με τους τοπικούς φορείς για ζητήματα δομικής φύσεως, ώστε τα έργα που έχουν ξεκινήσει μετά τον «Ιανό» να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν. Έργα που έχουν γίνει κρατήσανε, έργα που ξεκίνησαν συνεχίζονται» σημείωσε.
Τσιάρας
«Γι’ άλλη μια φορά ο Νομός Καρδίτσας υπέστη σοβαρές ζημιές εξαιτίας ενός σπάνιου καιρικού φαινομένου» ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να διαπιστώσουμε την έκταση των ζημιών και να δούμε με ποιον τρόπο η κυβέρνηση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια της αποκατάστασης τους. Μετά τον Ιανό η κυβέρνηση έδειξε πρωτοφανή αντανακλαστικά που δεν είχαν επιδειχθεί ποτέ έως τώρα. Ο νομός Καρδίτσας έτυχε πολύ σοβαρής και μεγάλης βοήθειας που έδειξε ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα και στηρίζει την τοπική κοινωνία. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι σε κάθε τέτοιο γεγονός θα βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους ανθρώπους».
Παράλληλα ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «όλοι μας, πρέπει να αναλάβουμε το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί. Η πολιτεία δίνει το δικό της “παρών”, δίνει και μεταφέρει τους πόρους για να υποστηριχθεί η προσπάθεια αποκατάστασης. Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα ευθύνης και σοβαρής προσπάθειας που απαιτείται απ’ όλους μας».
Αγοραστός
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι για ακόμη μια φορά η Θεσσαλία δέχθηκε πολύ μεγάλα ύψη βροχής και μέσα σε 20 ώρες (Καρδίτσα 174 χιλιοστά). «Ως περιφέρεια προσπαθήσαμε και καθαρίσαμε τα ποτάμια στο διάστημα αυτό, μεγαλώσαμε τα αναχώματα, συντηρήσαμε φράγματα και κάναμε τη διαχείριση των υδάτινων λεκανών δίνοντας έμφαση εκεί που υπήρχε ανάγκη».
Συνέχισε λέγοντας ότι «τα έργα στην Ελλάδα παίρνουν χρόνο για να γίνουν και αυτό φαίνεται από τις δύο μεγάλες εργολαβίες που έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τα ποτάμια και την αποκατάσταση των δρόμων». «Εμείς μπήκαμε καθαρίσαμε και κάναμε γρήγορα και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Παρόλο ότι υπήρχαν μεγάλα ύψη βροχής, άντεξαν τα έργα μας. Η περιοχή του Παλαμά στον Καλέντζη είναι πολύπαθη και θα προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις που θα χρειαστεί» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αγρ. Σύλλογος Κοσκινάς
Στο σημείο βρέθηκαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Κοσκινά που εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες τους για την απουσία ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων. Σημείωσαν ότι δεν αποζημιώθηκαν επαρκώς για τις ζημιές από τον Ιανό και τώρα ξανέρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα. Ζήτησαν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τη θωράκιση της περιοχής.
Στην συνέχει το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στη γέφυρα του Καράμπαλη στην είσοδο της Καρδίτσας και κατόπιν αναχώρησε για την Λάρισα όπου διεξάγεται η διευρυμένη σύσκεψη.