Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα βέλη τους στη Βουλή με τον πρωθυπουργό να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση για την πανδημία του κορονοϊού και τη συζήτηση να επεκτείνεται στο σύστημα Υγείας, στον Παύλο Πολάκη, στους αντιεμβολιαστές και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Mήνυμα πως η κοινωνία αλλά και η οικονομία δεν θα ξανακλείσει έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορονοϊό ενώ πρότεινε να υπάρξει εξεταστική για την περίοδο από το 2015 έως σήμερα με αντικείμενο την κρατική χρηματοδότηση και το ενδεχόμενο χειραγώγησης δημοσκοπήσεων.

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε την ερώτησή του αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε μια εξαιρετικά αρνητική καμπή», και πως η χώρα καταγράφει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ. Πρόσθεσε ότι «κάθε εβδομάδα χάνουμε 300 συνανθρώπους μας και πως η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει η πανδημία».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε τις ευχές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στη Φώφη Γεννηματά για να καταφέρει να ξεπεράσει την περιπέτεια της υγείας της. «Σε τέτοιες στιγμές, όπου τέτοιες περιπέτειες που μονοπωλούν τη δημοσιότητα, είναι ευκαιρία κ. Τσίπρα, αντί να καταλήγετε στο οτιδήποτε στραβό συμβαίνει σε αυτή την χώρα, ευθύνομαι εγώ».

Στη συνέχεια, απαντώντας στην κατηγορία πως «η κυβέρνηση έχει σφυρίξει την λήξη της πανδημίας» λέγοντας «πού το είδατε αυτό;». Εξακολουθούμε να δίνουμε καθημερινά την μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. «Κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα μελετώντας τα στοιχεία της πανδημίας», είπε, λέγοντας πως το φαινόμενο δεν έχει ξεπεραστεί όπως και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλαm ο πρωθυπουργός είπε πως θα παραθέσει «τα πραγματικά δεδομένα και όχι την παραπληροφόρηση που διατρέχει τον λόγο σας».

«Επιλέγετε να παρουσιάζετε τα όντως άσχημα δεδομένα της χώρας μας στους θανάτους τον τελευταίο μήνα». «Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης «πως η Ελλάδα έχει 1.480 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, πολύ καλύτερη επίδοση (σ.σ.: μίλησε για μακάβρια δεδομένα), από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μιλώντας στη συνέχεια για τα στοιχεία της πανδημίας, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν παρουσιάζει καμία υπερβάλλουσα θνητότητα, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αρρωσταίνουν και τελικά χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για τον εμβολιασμό λέγοντας πως παρά τα όσα λέγονται, όντως στην Βόρεια Ελλάδα ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητικός αλλά σε άλλες περιοχές έχει γίνει σημαντική δουλειά και κάλυψαν το χαμένο έδαφος, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Στη συνέχεια μίλησε για τις επιλογές σχετικά με το lockdown λέγοντας πως η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους 6,6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

«Όταν έκλειναν τα σχολεία, ζητούσε να ανοίξουν και όταν άνοιγαν, ζητούσε να κλείσουν»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, λέγοντάς του πως δεν κατέθεσε καμία πρόταση και ρεαλιστική λύση. «Τι μας είπατε, ενισχύστε το ΕΣΥ και κάντε περισσότερους εμβολιασμούς. Σοβαρά; Αυτό είναι επικοινωνιακή πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως όταν έκλειναν τα σχολεία, αυτός ζητούσε να ανοίξουν και όταν άνοιγαν, ζητούσε να κλείσουν.

«Ασφαλώς και θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε και συμπλήρωσε. «Τι σημαίνουν, αλήθεια, αυτά τα δεδομένα; Είναι μια συνειδητή πολιτική αστοχία; Κοινωνική κόπωση; Πολιτιστικές ή ενδεχομένως θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά αλλά και η υπονόμευση ενός μετώπου κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής αρραγές».

«Είμαι ανοικτός να συζητήσω όλα τα παραπάνω», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Ποτέ δεν ίσχυσε το πρώτο και αντίθετα ζει και βασιλεύει το τελευταίο. Η Πολιτεία με λάθη ίσως αλλά με συνέπεια επιτέλεσε το καθήκον της. Εσείς της αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας; Προσπερνώ την αρχική φάση της πανδημίας όταν στελέχη σας ζητούσαν να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Ούτε επικαλούμαι τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Και κάνω πως ξεχνώ που κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία ζητούσατε να κλείσουν, και κάθε φορά που έκλειναν ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για τα τεστ, τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνατε την ευθύνη. Τα αφήνω πίσω όλα αυτά για να φτάσω στο κρίσιμο ζήτημα που είναι τα εμβόλια».

«Λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια και μετά ο Πολάκης πρότεινε στους πολίτες φάρμακο για αγελάδες»

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Παύλο Πολάκη και στις συμβουλές που έδινε στον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο σημείο να ζητά να χορηγηθεί στους πολίτες ένα φάρμακο, το οποίο δήθεν η κυβέρνηση δεν έδινε στους πολίτες όταν το CDC των ΗΠΑ έλεγε “μην το πάρετε, είναι για μοσχάρια και αγελάδες”». «Εμβολιάστηκε όταν εφαρμόστηκε το μέτρο υποχρεωτικότητας και δεν θα μπορούσε να ασκεί το ιατρικό του επάγγελμα. Πατάτε σε 2 βάρκες. Το Σύστημά μας λειτούργησε υποδειγματικά παρέχοντας στους πολίτες όποιο εμβόλιο επιθυμούσε», είπε.

Image
Κυριάκος Μητσοτάκης (πηγή: Eurokinissi)

Μητσοτάκης: Χρησιμοποιήσατε το κατ’ εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών

Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως χρησιμοποίησε ένα κατ’ εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. «Αυτό το 12% που καταλήγει στις ΜΕΘ το χρησιμοποιούν οι αντιεμβολιαστές και ήρθατε εδώ να το χρησιμοποιήσετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος εμβολιασμένος με κορονοϊό είναι ίδια με την εποχική γρίπη. «Θα σας παρακαλέσω να μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το επιχείρημα εκτός εάν θέλετε να απευθυνθείτε στο κοινό των αντιεμβολιαστών, στο οποίο είστε πρώτοι με διαφορά από τον δεύτερο όπως δείχνουν οι μετρήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Κρύβεστε και κρύβετε την αλήθεια από τους πολίτες

Νωρίτερα, ξεκινώντας η συζήτηση, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η χώρα θρηνεί πάνω από 15.000 πολίτες και η Ελλάδα ξεπερνά σε κρούσματα και σε θανάτους, χώρες οι οποίες από την αρχή της πανδημίας ήταν το αρνητικό παράδειγμα. «Κρύβεστε», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε «για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας».

«Η πρωτοβουλία μου», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «ελπίζω να είναι «ξυπνητήρι σε μία κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να προστατεύει τους πολίτες και να τους λέει την αλήθεια». «Έχουμε μπροστά μας έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για υποστελέχωση των νοσοκομείων. «Χωρίς καμία προσπάθεια ενίσχυσης με αρνητικό ισοζύγιο στις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού», είπε και αναφερόμενος στον εμβολιασμό σημείωσε πως τα νούμερα είναι αμείλικτα, καθώς εγκαταλείπεται ο στόχος για τείχος ανοσίας.

Image
Αλέξης Τσίπρας (πηγή: eurokinissi)

Παραθέτοντας τα συγκριτικά στοιχεία υποστήριξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20ή θέση». Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας».

«Η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στην εμβολιαστική κάλυψη. Συγκρινόμαστε με την ανατολική Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «το μήνυμα με το οποίο επικοινώνησε την ανάγκη για εμβολιασμό αφορούσε στο αντάλλαγμα, gigabites, 150 ευρώ, διακοπές και άλλα, και όχι «εμβολιαστείτε για να σώσετε την ζωή σας». Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για το σκληρότερο lockdown στην Ευρώπη, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι μέσα στον γκρεμό. «Από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όρους σκοπιμότητας. Και όταν είδατε πως η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες αλλά με δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε, πετάξατε λευκή πετσέτα. Αφού μπουκώσατε τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα, κανείς δεν θα μιλά για την αποτυχία μας. Θα την βιώνουν οι πολίτες αλλά δεν θα την βλέπουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες», είπε.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στον ανασχηματισμό και με αφορμή την αλλαγή του πολιτικού σχήματος στο υπουργείο Υγείας λέγοντας πως «μία ομάδα δεν την αλλάζεις όταν κερδίζει, την αλλάζεις όταν αποτυγχάνει». Άσκησε δε κριτική στον κ. Μητσοτάκη για την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στη θέση του υπουργού Υγείας. «Μου είναι συμπαθής, αλλά είναι γνωστό ότι προέρχεται από τον χώρο της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα έχει την πρωτοτυπία να έχει έναν δικηγόρο υπουργό Υγείας και έναν γιατρό υπουργό Δικαιοσύνης. Τον τοποθετήσατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές», είπε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ποντάρει στον φόβο και την ανασφάλεια και είπε πως ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες. «Σας καλώ, κ. Μητσοτάκη, να συνέλθετε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν σας κάνω αντιπολίτευση, σας βάζω έκκληση. Βάλτε την επιβίωση των πολιτών πάνω από την δική σας πολιτική επιβίωση».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως προσπάθησε στην ομιλία του να αντιστρέψει τα επιχειρήματα, λέγοντας πως όντως υπάρχει πρόβλημα στην υπερβάλλουσα θνητότητα, όπως και στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την επικοινωνιακή πολιτική στην πανδημία ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έκανε καμπάνια αλλά βρήκε μία ευκαιρία για να χτίσει καθεστώς στα Μέσα Ενημέρωσης. «Αξιοποιήσατε την πανδημία ως μία ευκαιρία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Ήσασταν ο πρώτος διδάξας, ο Κουρτς ήταν ένα απλό μαθητούδι σας στην προσπάθειά του να καθοδηγήσει τα ΜΜΕ».

Βουλή (πηγή: eurokinissi)

Δευτερολογία Τσίπρα

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού έλαβε τον λόγο ο κ. Τσίπρας για την δευτερολογία του λέγοντας πως είναι κρίμα, γιατί, όπως είπε «έκανε την πιο ασυνάρτητη ομιλία που έχει κάνει όσο καιρό τον παρακολουθώ». «Είναι θράσος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως το μόνο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή στήριξε τον εμβολιασμό και τα lockdown. Στήριξε ακόμα και την προσωρινή στέρηση των προσωπικών ελευθεριών», είπε ο κ. Τσίπρας. «Έρχεστε τώρα εμάς εδώ να μας κατηγορήσετε ότι δεν βάλαμε πλάτη. Σε ποια χώρα ζείτε, είστε πρωθυπουργός 20 μήνες τώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε ψευδείς ειδήσεις και ανοησίες», είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως «μέσω της λίστας Πέτσα, που είναι προφανώς λίστα Μητσοτάκη, ο άνθρωπος είναι αυτοφωράκιας».

«Αντιμετωπίζετε και την πανδημία, δυστυχώς με την ίδια ελαφρότητα, να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη και με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η πανδημία θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος για όλους, προκειμένου να σώσουμε ζωές. Δεν αλλάξατε άποψη, με λοιδορήσατε. Προτείνουμε ό,τι κάνουν σε όλο τον κόσμο. Να προχωρήσουμε προγράμματα ψηφιοποίησης. Να πάρουμε γιατρούς και νοσηλευτές», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια η συζήτηση πήγε και στα της κακοκαιρίας λέγοντας «ποιος φταίει, θα αναλάβετε επιτέλους ευθύνη; Ο μόνος που δεν φταίει είστε εσείς. Όλο το Σαββατοκύριακο ακούγαμε τον κ. Πατούλη να κατηγορεί την κυβέρνηση, την κυβέρνηση να κατηγορεί την περιφέρεια». Κλείνοντας έκανε αναφορά στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως η βροχόπτωση δεν ήταν ακραία, ήταν έντονη αλλά όχι ακραία.

«Είστε απών και κρύβεστε», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Πρόταση για εξεταστική από το 2015 ως σήμερα

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν ΜΜΕ πράγματι προβάλλουν λόγο, ο οποίος ξεφεύγει από την ελευθερία της έκφρασης, το ΕΣΡ έχει δυνατότητα να παρέμβει και έχει επιβάλλει πρόστιμα σε Μέσα, τα οποία μπορεί να πήραν χρηματοδότηση γιατί όλοι πήραν, αλλά επιβλήθηκαν πρόστιμα. Το να λέτε ότι στηρίζουμε αντιεμβολιαστές επειδή δώσαμε διαφήμιση σε όλα τα Μέσα, αυτό το επιχείρημα δεν αντέχει», σημείωσε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σχετικό θέμα είπε: «Όταν το αντικείμενο της συζήτησης για Εξεταστική είναι ο δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015. Προτείνω, λοιπόν, να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Εκεί θα τα ψάξουμε κ. Τσίπρα όλα. Διότι εξ όσων γνωρίζω έχουν γίνει καμία 300αριά δημοσκοπήσεις από όταν εκλέχτηκε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλες έπεσαν μέσα. Να δούμε ποιες ήταν οι εταιρείες που εμφανίστηκαν από το πουθενά, έπεσαν έξω και εξαφανίστηκαν. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει διαφωνία να συσταθεί μία εξεταστική που θα ερευνήσει αυτά τα ζητήματα».

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε στη δευτερολογία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «πολιτική με ψέματα και επεξεργασμένα στατιστικά στοιχεία για να παρουσιάσετε ψευδή εικόνα», εξηγώντας παράλληλα πως «αυτή η πολιτική είναι πολύ επικίνδυνη» και πως «πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα και τις αυταπάτες».

Και συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύετε διαρκώς στην καταστροφή, στην ένταση, ότι σας κάνει καλό να λέτε “όχι” σε όλα. Από τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών μέχρι την ελληνογαλλική συμφωνία, να το κάνετε. Δεν σας κάνει καλό. Στενά πολιτικά δεν μου κάνει κακό. Αλλά δεν είναι η αντιπολίτευση που αξίζει στη χώρα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε. Ως πρωθυπουργός θα κάνω τα πάντα για να αφήσω αυτή την τοξικότητα και αυτές τις πρακτικές στο περιθώριο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή : reader