Κόστος παραγωγής, τιμές και αποζημιώσεις «καίνε» τους αγρότες που τιμούν το Κιλελέρ

Μέτρα από την κυβέρνηση απέναντι στα ζητήματα της απουσίας ρευστότητας, του κόστους παραγωγής, των αποζημιώσεων, του κατεστραμμένου αρδευτικού δικτύου και του μοντέλου των προπωλήσεως βάμβακος ζητούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Καρδίτσας, οι οποίοι την Κυριακή θα τιμήσουν στο Κιλελέρ τον ξεσηκωμό των κολίγων.
Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί, αναφέρθηκε στον ξεσηκωμό των κολίγων τον οποίο οι Θεσσαλικές Ομοσπονδίες και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα τιμήσουν την Κυριακή στο Κιλελέρ με όλα τα μέσα υγειονομικής ασφαλείας.
Κόστος παραγωγής
Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστα Τζέλλα, ο οποίος πλαισιώνονταν από τους κ.κ. Γιάννη Τσιούτρα και Σωτήρη Γιαννακό, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που αυτή τη στιγμή «καίνε» τον αγροτικό κόσμο της Καρδίτσας. Το πρώτο έχει αφορά το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς η τιμή του πετρελαίου «καλπάζει», ενώ υψηλές παραμένουν και οι τιμές των εφοδίων. Ζητούν την άμεση θέσπιση αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, θέμα που ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.
Προπώληση βάμβακος
Ο κ. Τζέλλας αναφέρθηκε επίσης στις προπωλήσεις βάμβακος που έχουν ξεκινήσει μεταξύ αγροτών- εκκοκκιστικών μονάδων. «Οι αγρότες μπαίνουν στον πειρασμό να κλείνουν μέρος της παραγωγής και συγχρόνως την υποθηκεύουν ολόκληρη στους εκοκκιστές» ανέφερε και κάλεσε τα εκκοκκιστήρια να δημοσιεύσουν τα συμφωνητικά. Επικαλούμενος πληροφορίες της ΕΟΑΣΚ, σημείωσε ότι σε κανένα συμφωνητικό δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ποιότητα – απόδοση του βαμβακιού σε ίνα, παράγοντας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής.
Επίσης, συνέχισε, προβλέπονται ποινές σε βάρος των αγροτών σε περίπτωση μη τήρησης των όρων, ενώ στην περίπτωση που το εκκοκκιστήριο αθετήσει τη συμφωνία δεν προβλέπεται καμία κάλυψη για τους παραγωγούς. «Πρόκειται για πολιτική που επιταχύνει τη μετατροπή των αγροτών σε κολίγους και η κυβέρνηση θα πρέπει θερμικά να τους προστατέψει» επισήμανε.
Κορωνοβοήθημα
Παράλληλα στάθηκε στο θέμα του κορωνοβοηθήματος, για το οποίο τόνισε πως το υπουργείο θα πρέπει άμεσα να δεσμευτεί και να το καταβάλει, διότι οι εκοκκιστικές μονάδες έδωσαν χαμηλότερες τιμές στους αγρότες εκμεταλλευόμενοι την πανδημία. «Ζητάμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της πανδημίας σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, ενώ πλέον έχει προκύψει πρόβλημα ρευστότητας στις τάξεις των αγροτών εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμής της συνδεδεμένης των παρακρατηθέντων» ανέφερε.
Αποζημιώσεις
Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον «Ιανό», ο κ. Τζέλλας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ενημέρωση για το μέλλον των ενστάσεων, οι οποίες πάντως έχουν ολοκληρωθεί. «Αγρότες δεν έχουν μαζέψει ακόμη το βαμβάκι και περιμένουν τους γεωπόνους για τη δεύτερη εκτίμηση, ενώ θα έπρεπε τέτοια περίοδο να προετοιμάζονται για την ερχόμενη καλλιεργητική χρονιά. Διεκδικούμε αποζημίωση 100% σε όλους τους πληγέντες αγρότες, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και κατώτερες εγγυημένες τιμές» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Τέλος προειδοποίησε για τον κίνδυνο αντιμετώπισης σημαντικών αρδευτικών προβλημάτων εξαιτίας της καθυστέρησης αποκατάστασης των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο.
Οι αγρότες θα συμμετάσχουν επίσης στην κινητοποίηση που οργανώνει η επιτροπή πληγέντων Καμινάδων, την Τρίτη 23 Μάρτη και ώρα 6:30 μμ στην αντιπεριφέρεια Καρδίτσας.