Παρά τη μείωση των εισαγωγών ασθενών με covid και τη σχετική μείωση των κρουσμάτων, εξακολουθεί η πίεση στη ΜΕΘ του Γενικού νοσοκομείου Λάρισας. Οι 27 κλίνες ΜΕΘ-covid και οι 4 ακόμη ΜΑΦ είναι όλες πλήρεις στο Γενικό, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες στα νοσοκομεία όλης της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα προχθές να μεταβεί για διασωλήνωση ένας 33χρονος Κρδιτσιώτης στο νοσοκομείο Αγρινίου, ενώ μία ηλικιωμένη Καρδιτσιώτισα έχασε τη ζωή της στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Χαλκίδας ετα από άνιση μάχη μ τον κορωνοϊό.
Χθες στην εφημερία του το Γενικό είχε 14 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, αλλά όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ Απόστολος Κομνός, όσο δεν υποχωρούν τα κρούσματα στη Λάρισα και ευρύτερα στη Θεσσαλία, τόσο θα παραμένει η πίεση στα νοσοκομεία. Δεν μένει κενή κλίνη ΜΕΘ ούτε μία ώρα ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ιατρονοηλευτικό προσωπικό κατβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να μην καταρρεύσει, έχοντας τη φροντίδα πολλών περιστατικών με λιγους επιβλεποντες ιατρούς και νοσηλευτές. Η επίσκεψη βέβαια προχθες του ΓΓ του υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλου εφερε την εξαγγελία 100 νεων προσλήψων πέραν του ιατρικού προσωπικου στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά μέχρι να υλοποιηθεί η πίεση παραμένει , ενώ παραμένει υψηλός και ο αριθμος των κρουσμάτων, παρα τη συμπλήρωση ενός μήνα lockdown… .
Υπενθυμίζουμε ότι χθες καταγράφηκαν 98 κρούσματα στη Λάρισα, 43 στην Καρδίτσα, 21 στη Μαγνησία και 6 στα Τρίκαλα.
Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να παραμένει υψηλό σε Λάρισα και Καρδίτσα και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι πλέον ο κορωνοϊός έχει εισχωρήσει μέσα στα σπίτια και μεταδίδεται ενδοοικογενειακά.
Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ένα ακόμη ζήτημα στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας, που παραμένουν πλήρη και στα 45 κρεβάτια ΜΕΘ-covid που έχουν αναπτύξει. Τι γίνεται με εκείνους που εξέρχονται από τις ΜΕΘ γιατί βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας τους, αλλά δεν μπορούν να πάνε σε κέντρα αποκατάστασης, καθώς παραμένουν θετικοί στον covid.
«Είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί το Γενικό νοσοκομείο και πολλά νοσοκομεία στη χώρα», σημείωσε προχθες μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας», ο διευθυντής της ορθοπεδικής στο ΓΝΛ Κώστας Μπαργιώτας.
«Πολλοί από αυτούς θα πρέπει να παραμείνουν για νοσηλεία εκτός ΜΕΘ, αφού έχουν τραχειοστομίες, αλλά όπως έχει αναπτυχθεί το νοσοκομείο μας με το 95% των κρεβατιών να αποτελούν κλίνες covid, υπάρχει ένα θέμα χωροταξικό, αλλά και λειτουργικό. Δεν μπορούμε να τους κρατάμε για πολύ καιρό αυτούς τους ασθενείς, αλλά και οι ίδιοι δεν έχουν άλλη εναλλακτική, οπότε παραμένουν στο νοσοκομείο» τόνισε ο Κώστας Μπαργιώτας για να καταλήξει:
«Τα νοσοκομεία μπορούν να αντέξουν μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ασθενών, ειδικά βαρέως πασχόντων. Η λειτουργική αποδιοργάνωση είναι πολύ κοντά σε πολλά από αυτά και έχει δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς. Δυστυχώς οι προβλέψεις λένε πως θα αποσυμφορεθεί η πίεση στη ΜΕΘ του ΓΝΛ, μετά το Γενάρη»