Στην κυριολεξία μέσα από τις λάσπες σώθηκε το πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο των σπουδαίων Καρδιτσιωτών φωτωγράφων Αδελφών Τσούτσου. Κατά την πρόσφατη θεομηνία δοκιμάστηκε και το Μουσείο Πόλης. Όχι για να διασώσει τις ήδη υπάρχουσες συλλογές του αλλά για να προσθέσει σ’ αυτές μια πολύτιμη ιστορικά δωρεά 2.200 αντικειμένων, έναν φωτογραφικό «θησαυρό» που κλήθηκε να διασώσει μέσα από τη λάσπη.

Ο λόγος για το φωτογραφικό αρχείο των Νικολάου (1889-1975) και Δημητρίου Ν. Τσούτσου (1923-2010), το μεγαλύτερο ίσως προπολεμικό αρχείο αυτού του είδους που διαθέτει πλέον η πόλη. Το αρχείο φυλασσόταν στην πλίθινη δίπατη οικία του Ν. Τσούτσου επί της οδού Ησαΐου (πίσω από το υπό ανέγερση διοικητήριο), η οποία δεν άντεξε την πλημμύρα. Η δωρεά του υλικού, το οποίο αποτελείται από 1221 αρνητικά ζελατίνης, 622 γυάλινες πλάκες και 257 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, προς το Μουσείο Πόλης Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, από τους ανεψιούς του Δημητρίου Τσούτσου και κληρονόμους του ακινήτου, Νικόλαο και Δημήτριο Χριστοφίλη με την συγκατάθεση των γιών του Δημητρίου, Θεοχάρη και Νικόλαο.

Το αρχείο, ο μεγαλύτερος όγκος του οποίου χρονολογείται στις δεκαετίες του 1930 και 1940, παραλήφθηκε μέσα από τις λάσπες και μεταφέρθηκε αμέσως στο κτήριο Σακελλαρίου, προκειμένου να του παρασχεθούν οι «πρώτες βοήθειες».

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»