Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία «Μήδεια», ενώ τις τελευταίες ώρες η Αττική βάλλεται από ισχυρές χιονοπτώσεις και σφοδρό κρύο με χιονοστρώσεις ακόμα και στα νότια προάστια της πόλης.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αλλά και τις μετακινήσεις, καθώς κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας ντύθηκαν στα λευκά. Ακόμη και το Σύνταγμα και δρόμοι όπως η Πατησίων, η Σταδίου, η Συγγρού έως και η παραλιακή, παρότι παραμένουν ανοιχτοί, είναι καλυμμένοι με χιόνι.

Για το λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει απευθύνει ισχυρή σύσταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους όλης της Αττικής να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες. Μάλιστα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αναβάλλονται οι σημερινοί εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής.

Επίσης, προβλήματα παρατηρούνται και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς οι άνεμοι είναι θυελλώδεις και φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που μεταδίδει το meteo.gr, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης στην Αττική. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.

Όσο για τη θερμοκρασία, αναμένεται να κυμανθεί από -1 βαθμούς Κελσίου έως και 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η θερμοκρασία θα κυμανθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Για το λόγο αυτό, και ενόψει των δύσκολων επόμενων ωρών, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, με δεδομένη τη σφοδρότατη χιονόπτωση που πλήττει και την Αττική, καθώς και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, κυρίως όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους όλης της Αττικής να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες.

Οι μεν κάτοικοι καλούνται από τη ΓΓΠΠ να μην προβούν σε οποιαδήποτε μετακίνηση που μπορούν να αποφύγουν, ή να αναβάλλουν, οι δε εργαζόμενοι που χρειάζεται να μετακινηθούν να το πράξουν μετά τις 10.00 π.μ. και σε συνεννόηση με την εργοδοσία τους.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, η χιονόπτωση θα είναι συνεχής μέχρι τις 10.00 π.μ. και συστήνεται μεγάλη προσοχή σε όλους τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις όποιες απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις τους. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στο επόμενο τρίωρο.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν κλείσει πολλούς δρόμους και έχουν δημιουργήσει έντονα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Από τις πρωινές ώρες το πιο έντονο πρόβλημα, σύμφωνα με την αστυνομία, εντοπίζεται από το ύψος του Χαϊδαρίου και προς Κόρινθο, γι’ αυτό από την Τροχαία έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τις 06:20 στη λεωφόρο Αθηνών από το ύψος της ΒΙΑΜΑΞ, έως την οδό Αντιγόνης και στα δύο ρεύματα.

Κατά την ΕΛ.ΑΣ., όσοι κινούνται στη λεωφόρο Αθηνών προς Ελευσίνα, στο Παλατάκι, θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ απευθύνει σύσταση για όσους είναι απόλυτη ανάγκη να κινηθούν να επιλέγουν ως εναλλακτική διαδρομή την Αττική Οδό.

Από τις 4 το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου από το 28ο έως το 34ο χιλιόμετρο, ενώ στη νέα εθνική οδό απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών άνω των3,5 τόνων από τα διόδια Ελευσίνας έως τον κόμβο Μεγάρων, και στα δύο τμήματα. Στο ίδιο τμήμα τα ΙΧ κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και στα δύο ρεύματα.

Η κυκλοφορία διακόπηκε και στη λεωφόρο Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το 5ο χιλιόμετρο έως το Αλεποχώρι. Σημειώνεται ότι κλειστή από χτες το βράδυ είναι και η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι τη Λαμία.

Πού υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των δρόμων στην Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η κυκλοφορία από χτες έχει διακοπεί επίσης και παραμένει:

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς καζίνο.
  • Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
  • Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση ‘Αγιος Πέτρος».
  • Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.
  • Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
  • Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
  • Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.
  • Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.
  • Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.
  • Επί της Λ. Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου Εθνικού Αστέρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Καισαριανής.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σε όλα τα Βόρεια προάστια τα αυτοκίνητα θέλουν απαραιτήτως αλυσίδες σε δευτερεύοντες δρόμους.

Προβλήματα στα ΜΜΜ

Αν και τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ ξεκίνησαν τα δρομολόγιά τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, η πυκνή χιονόπτωση ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα και στην κυκλοφορία ορισμένων ή ακόμα και όλων των γραμμών.

Όπως αποκάλυψε στο MEGA ο οργανωτικός γραμματέας του ΟΑΣΑ, Φώτης Νικολακόπουλος, τα λεωφορεία ξεκίνησαν στις 05:00 το πρωί για τα δρομολόγιά τους. Ωστόσο, λεωφορείο ακινητοποιήθηκε σε γραμμή του Περιστερίου και συγκεκριμένα στις οδούς Ασκληπιού και Ναούσης.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, λίγα λεπτά μετά τις 06:30 το πρωί, δόθηκε στους οδηγούς των λεωφορείων εντολή να επιστρέψουν τα οχήματά τους στα αμαξοστάσια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο λόγος είναι για την αποφυγή ατυχήματος, αφού πρόκειται για μεγάλα οχήματα, τα οποία είναι δύσκολο να ελεγχθούν σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει πως όσοι μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα πρέπει να γνωρίζουν πως προς το παρόν, τα οχήματα βρίσκονται καθ’ οδόν προς τα αμαξοστάσια, προκειμένου να ακινητοποιηθούν και να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.

Επίσης, λόγω της πολύ ισχυρής χιονόπτωσης δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια σε ολόκληρο το δίκτυο της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ.

Λόγω προβλημάτων στο δίκτυο του προαστιακού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια του Μετρό γίνονται έως το σταθμό Δουκ. Πλακεντίας. Εκεί οι επιβάτες με κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του προαστιακού.

Τέλος, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Τραμ στο τμήμα από τη στάση «Λεωφ. Βουλιαγμένης» έως το Σύνταγμα.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Δεν πραγματοποιούνται, επίσης, τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Πόρο, ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων που έχουν προκληθεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Αναβάλλονται όλοι οι σημερινοί εμβολιασμοί στην Αττική

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας «λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβάλλονται οι σημερινοί εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο για σήμερα τον εμβολιασμό τους θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους.

Διακοπές ηλεκτροδότησης

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονται σε αρκετές περιοχές της Αττικής και στην Εύβοια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην Αττική στις περιοχές ‘Αγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, ‘Ανοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς ‘Αγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή του, ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο, κυρίως από την πτώση δέντρων.

Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Στο μεταξύ, νέα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος).

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, με δεδομένη τη σφοδρότατη χιονόπτωση που πλήττει και την Αττική, καθώς και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, κυρίως όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στα βόρεια αναμένονται ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής), την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στη δυτική Ελλάδα θα είναι βελτιωμένος ο καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 9 και στο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ολικός στα βόρεια.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές που από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή : in.gr