Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με ζωγραφιές παιδιών για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 εγκαινίασε ο Δήμος Καρδίτσας στην πόλη μας της οποίας την πρωτοβουλία είχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μια καινούργια δράση πολιτισμού όπου τα παιδιά των σχολείων της Θεσσαλίας κατέθεσαν τις σκέψεις τους μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής για να μας μεταδώσουν ηχηρά μηνύματα με τη σκέψη και τι ταλέντο τους.

Οι ζωγραφιές τους έγιναν σε συνθήκες αρρώστιας την ανθρωπότητας που κλήθηκε να ζήσει μια λέξη ξεχασμένη. ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Ο πλανήτης βαριανασαίνει,οι άνθρωποι ζούνε αιχμάλωτοι ενός ιού. Οι μαθητές όμως αντιστάθηκαν με την έμπνευση τους άγουρη,αυθόρμητη και πεισματάρα όπως της πρέπει. Ζούμε πια χωρίς να αγκαλιαζόμαστε, κρύβουμε το χαμόγελό μας, καταργήσαμε τα αγγίγματα, οι δάσκαλοι στα σχολεία υποδέχθηκαν τα παιδιά μην μπορώντας να τα πιάσουν από το χέρι για να τους εκφράσουν τρυφερότητα.

Η πανδημία είναι από μόνη της μια ήττα των ανθρώπων απέναντι στη φθαρτότητά τους. Η καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών μακριά από αυτούς που θα μπορούσαν να τα βλάψουν ήταν μια νίκη ενάντια στη φθαρτότητα. Ο οργανισμός μας αρρωσταίνει. Ο κόσμος που κρύβουμε μέσα μας μπορεί να μην αρρωστήσει ποτέ. Εξαρτάται μόνο από εμάς και από την έκφραση μας. Στα παιδιά σκίρτησε μέσα τους το ταλέντο της Τέχνης και τους συνεπήρε η χαρά της δημιουργίας.

Με το πνεύμα και το ταλέντο τους μας αποκάλυψαν το ωραίο, το καλό και το υψηλό χρέος που έχουν οι καλλιτέχνες ως θεματοφύλακες της λαμπρής μας Ιστορίας με τη Νίκη να τους στεφανώνει με το λαμπρότερο στεφάνι καμωμένο από τα καρδιόφυλλα του λαού μας και στολισμένο με τα δάκρυα των γυναικών και των παιδιών. Πέρασαν 200 χρόνια και οι μαθητές μας μπόρεσαν να αγναντέψουν τις μεγάλες μορφές των ηρώων της Ιστορίας,του Καραϊσκάκη, του Κολοκοτρώνη,του Διάκου,της Μπουμπουλίνας.

Τους κλέφτες-τα παιδιά του λαού, τα φτωχά και βασανισμένα που βγήκαν για να πολεμήσουν,να θυσιαστούν και να διώξουν τον τύραννο. Οι μαθητές μας αίμα από το αίμα των ηρώων και σάρκα από τη σάρκα τους ένιωσαν παλμό και δημιούργησαν θαυμάσια έργα, πέταξαν τη μάσκα από τις μπογιές,ζωγράφισαν και έδωσαν μηνύματα. Οι αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 χαμογελούν ικανοποιημένοι. Μπράβο παιδιά μας. Σας αξίζει ένας καλύτερος κόσμος!

Της Παρασκευής Σδρόλια Προϊσ.Τμ.Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας