Εν μέρει δικαιωμένη θα πρέπει να αισθάνεται η Καρδίτσα μετά τις χθεσινές εξελίξεις σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της για το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η σταθερά αταλάντευτη θέση του «Ν.Α.» από την άνοιξη όταν το σχέδιο συγχώνευσης βρισκόταν στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του στο υπουργείο, να διεκδικήσει έδρα σχολής, ώστε να μην είναι ο «φτωχός συγγενής» στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη δικαιώθηκε μετά την παραχώρηση που έκανε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου για ίδρυση μονοτμηματικής σχολής Περιβάλλοντος (πρόκειται επί της ουσίας για το Δασπονίας που συγχωνεύεται με το Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου).

Αξίζει να τονιστεί ότι σε καμία άλλη πόλη δεν έχει ιδρυθεί μονοτμηματική σχολή και αυτό δείχνει πως ο υπουργός κατάλαβε το μέγεθος της αδικίας που είχε συντελεστεί στην Καρδίτσα και υποχώρησε έστω την ύστατη στιγμή.

Ο υπουργός προχώρησε σε μία ακόμη «αλχημεία» δίνοντας το Διαιτολογίας στα Τρίκαλα, αλλά κρατώντας το Διατροφής στην Καρδίτσα, το οποίο θα το συγχωνεύσει με το Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ιδρυθεί και το Τμήμα Δημόσιας και ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα.

Όλα τα παραπάνω βέβαια για να μη «μείνουν στα χαρτιά» απαιτείται στενή παρακολούθηση από πλευράς φορέων (πιθανό να είναι αναγκαίο να συσταθεί έστω και σε εθελοντική βάση επιτροπή τεχνοκρατών του Νομού Καρδίτσας) ενώ με δεδομένο ότι μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου στη Βουλή πιθανότατα ακολουθούν εκλογές, άρα πιθανό να υπάρξει και αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας, θα πρέπει οι δεσμεύσεις να έχουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και προϋπολογισμούς που να περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Πάντως ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι η κατανομή των κονδυλίων σε σχολές και τμήματα θα γίνεται βάσει αλγόριθμου που θα περιλαμβάνει τον αριθμό των φοιτητών, των καθηγητών, ερευνητικά προγράμματα κ.α.

Εν κατακλείδι η Καρδίτσα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα βρεθεί με τρία πανεπιστημιακά τμήματα 5ετούς φοίτησης (Κτηνιατρική, Τεχνολογίας Τροφίμων και περιβάλλοντος) και ένα υπό ίδρυση Δημόσιας Υγείας θα έχει χάσει ωστόσο επί της ουσίας δύο σημαντικά τμήματα το Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και επίπλου που συγχωνεύεται με το Δασολογίας στη μονοτμηματική σχολή περιβάλλοντος και το Διαιτολογίας, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τους διατροφολόγους που θα… απορροφηθούν από το Τεχνολογίας Τροφίμων.

Σίγουρα θα μπορούσε να διεκδικήσει μία σχολή με πιο ασφαλές μέλλον από εκείνη της Δασολογίας, με έμφαση στα Τρόφιμα, ωστόσο μη λησμονούμε ότι το Τεχνολογίας Τροφίμων θα υπάγεται στη Γεωπονική πλέον για την έδρα της οποίας ερίζουν Λάρισα και Βόλος.