Όταν ξεφυλλίζεις το βαρύ κι… αραχνιασμένο βιβλίο της Αναγέννησης, θα ξεπηδήσει μπροστά σου “ολοζώντανη” όλη η ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου…
Τόσα πολλά γεγονότα, τόσες αθλητικές αναμετρήσεις, τόσοι παικταράδες που έχουν περάσει στη σφαίρα του θρύλου αποκτώντας μυθικές διαστάσεις στις αναφορές των νεότερων φιλάθλων απο τις διηγήσεις των παλαιότερων…

Βίντεο της εποχής δεν υπάρχουν, όμως υπάρχουν εκείνοι που την ιστορία την τιμούν, την ερευνούν και την αναδεικνύουν ώστε σπουδαία γεγονότα που σημάδεψαν τον αθλητισμό αλλά και την ίδια την διαδρομή της Καρδίτσας, να μην μείνουν στη λήθη…
Με αφορμή την ιστορική πρόκριση που πέτυχε ο Ολυμπιακός προχθες επί της Μίλαν, μπήκαμε στη “χρονομηχανή” για να βρούμε πότε για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Καρδίτσα για επίσημη αναμέτρηση.

Ηταν στο μακρινό 1968, όπου θα έβρισκε αντιμέτωπη την Αναγέννηση για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι “κιτρινόμαυροι” είχαν προκριθεί απο τον περιφερειακό γύρο (5-1 τον Αλμυρό, 3-1 τον ΑΟΚ, 2-0 τη Νίκη Βόλου) και η Καρδίτσα στις 6 Ιουνίου του 1968 φορούσε τα γιορτινά της για να υποδεχθεί το μεγαλύτερο – μέχρι τότε – επίσημο παιχνίδι!!!

Ο “ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ” ενημερώνει στο ρεπορτάζ ότι ο προέδρος του Επιμελητηρίου της πόλης Δημήτρης Πράντζος αποφάσισε τα καταστήματα να είναι κλειστά.

Επίσης ότι το κατάστημα Κωσταβάρα προσφέρει στους παίκτες της Αναγέννησης σε περίπτωση νίκης ένα κοστούμι, το κρεοπωλείο του θρυλικού “ΜΠΟΝ ΜΑΡΣΕ” ένα ψητό αρνί κι ένα κιβώτιο μπύρες, ο Μπέσιος 11 γλυκά και το κρεοπωλείον Περ. Πρίτσα 500 δραχμές…!!!

Η Καρδίτσα υποδέχεται το πρώτο μεγάλο παιχνίδι και τον θρυλικό Ολυμπιακό του Σιδέρη!!!
Στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουνίου του 1968 στο στάδιο της Καρδίτσας στη μία εξέδρα αλλά και γύρω γυρω στις θέσεις ορθίων γίνεται το “ελα να δεις”!!! Κόβονται 4.500 εισιτήρια, αλλά ο κόσμος πρέπει να είναι διπλάσιος…!!!
Ο τρομερός Ολυμπιακός της εποχής κερδίζει με 2-0 με σκόρερ τον θρυλικό Γιούτσο. Αφήνει άσχημες εντυπώσεις ο Σιδέρης όμως γιατί χτύπησε εκτός φάσης τον Αβραμόπουλο. Τα παράπονα για την διαιτησία πολλά….

Οπως και να χει γράφεται στην ιστορία ένα μεγάλο μάτς.
Η Αναγέννηση έπαιξε με τους: Σακκά, Γκαβαλέκα, Τσιαπέρα, Παπαλέξη, Σταυρουλάκη, Μπριάνα, Τσουράκη, Τάντο, Δάλλα, Αβραμόπουλο και Τοπούζη.
Ο Ολυμπιακός με τους: Ξαρχάκο, Γκαϊτατζή, Παυλίδη, Αγανιάν, Ζαντέρογλου, Ν. Σιδέρη, Στολίγκα, Βασιλείου, Μποτίνο, Γιούτσο και Γ. Σιδέρη
Εκείνη τη χρονιά οι “ερυθρόλευκοι” κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας με 1-0 (Βασιλείου) στον τελικό τον Παναθηναϊκό.

ΦΩΤΟ: Στην πρώτη φωτογραφία – ντοκουμέντο που δημοσιεύεται για πρώτη φορά διακρίνονται ο Δήμαρχος Καρδίτσας Ιωάννης Τσικρίκης, ο πρόεδρος της Αναγέννησης Αθανάσιος Τάκας, οι Ζαντέρογλου, Βασιλείου, Σιδέρης, Γκαβαλέκας, Παπαλέξης, Δάλλας και Μπριάνας. Στη δεύτερη φωτογραφία οι δύο ομάδες εισέρχονται στο κατάμεστο στάδιο με το τελετουργικό της εποχής πίσω από την φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας! Στην τρίτη φωτογραφία στιγμιότυπο από την ιστορική αναμέτρηση.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ