Με 28,5 λεπτά το κιλό, συμφωνία που πέτυχε το βράδυ της Πέμπτης 8 Ιουλίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, έρχεται να αλλάξει όλο το κλίκα στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, δίνοντας νέα δυναμική στις τιμές παραγωγού για το υπόλοιπο της εμπορικής περιόδου.

Η συμφωνία αφορά 3.000 τόνους σκληρού σίτου, με τα 115 μέλη της οργάνωσης να λαμβάνουν 27 λεπτά το κιλό στο χέρι, χωρίς διαχωρισμό ποιότητας, τόσο για τα προβροχικά, όσο και για τα μεταβροχικά σιτάρια, των περίπου 600 τόνων που θα απορροφηθούν από την εταιρεία Αφοί Μπαλούκα.

Μιλώντας στο Μαγκαζίνο τςη Θεσσαλίας ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιάννης Κουκούτσης ανέφερε πως ευελπιστεί η τιμή αυτή να δώσει τον τόνο στην αγορά και για τους συναδέλφους του σε όλο το θεσσαλικό κάμπο, που είτε παρέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες σε τιμές από 22 έως 24 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και ανοιχτά, είτε αποθήκευσαν το στάρι τους προσδοκώντας σε άνοδο των τιμών.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, είναι η τέταρτη συν χόμενη χρονιά που πετυχαίνει τις ψηλότερες τιμές στην αγορά και αυτό το οφείλει και στο γεγονός ότι η ποιότητα των σιτηρών των μελών είναι υψηλή, ωστόσο σημείωσε ότι φέτος οι στρεμματικές αποδόσεις λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ήταν μειωμένες κατά 30%.

Εξίσου σημαντικό όπως τόνισε ο κ. Κουκούτσης είναι ότι λειτούργησε η συνεταιριστική αλληλεγγύη καθώς πέτυχαν το 20% των ποσοτήτων που ήταν μεταβροχικά στάρια να λάβει την ίδια τιμή, ενώ κατέληξε θυ- μίζοντας πως και στα κριθάρια φέτος ο συνεταιρισμός πέτυχε την υψηλότερη τιμή στην αγορά με 22 λεπτά , που σημαίνει 21 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.