ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Στο έργο της μετατροπής του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος της Παλιάς Ηλεκτρικής Καρδίτσας σε πνευματικό κέντρο, εντάσσεται ως τρίτος φορέας- εταίρος το υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Καρδίτσας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας χθες ενέκρινε ομόφωνα την επικαιροποίηση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης. Πλέον στο επόμενο στάδιο, θα ξεκινήσουν οι εργασίες δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος της Παλιάς Ηλεκτρικής και μετατροπής του σε πνευματικό κέντρο, καθώς και της ανάκτησης- ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου.
Το συγκρότημα της Παλιάς Ηλεκτρικής ανεγέρθηκε το 1910 και αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης για την Καρδίτσα.

Το νέο πολιτιστικό κέντρο θα περιλαμβάνει μια κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δύο πολυλειτουργικές μικρότερες αίθουσες, κυλικείο, κεντρική είσοδο – foyer, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους κυκλοφορίας. Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου αναδεικνύεται και απελευθερώνεται με σκοπό να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος και συνδέεται με το αστικό δίκτυο πεζοδρόμων, πάρκων και πλατειών του κέντρου της πόλης. Η διαμόρφωσή του είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει το καλοκαίρι την ανάπτυξη μικρών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών προβολών.

Εισηγητικά μιλώντας ο Δήμαρχος Καρδίτσας υπογράμμισε ότι η παλιά ηλεκτρική θα μετατραπεί σε ένα καλαίσθητο κτίριο που θα απαντάει στα αιτήματα του Καρδιτσιώτικου λαού όσον αφορά τον πολιτισμό.

Στη σημασία της εξέλιξης υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Παπαλός, ο οποίος μίλησε για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη τετραετία επί θητείας του. Σημείωσε μάλιστα ότι η παλιά ηλεκτρική θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς μεταξύ της νέας Αγοράς και του νέου διοικητηρίου που οδηγεί στην αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής του αστικού ιστού.

Να δει συνολικότερα το θέμα της ανάπλασης της περιοχής κάλεσε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές, ο Κώστας Μιχαλάκης από το συνδυασμό «Καρ.Πο.Σ», τονίζοντας μάλιστα ότι η Καρδίτσα θα έχει να αναδείξειένα σοβαρό πολιτιστικό κέντρο.