Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η συνάντηση των φορέων του Νομού Καρδίτσας με το αρμόδιο κυβερνητικό κλιμάκιο για το θέμα της δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙΠΕ Γοργοβιτών.
Aπό τη σύσκεψη προέκυψε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα της μεταφοράς προσφύγων στη ΒΙΠΕ, ωστόσο η Καρδίτσα δεν φαίνεται να εξαιρείται από τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία δομών σχεδόν στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από κυβερνητικής πλευράς ο νέος υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος και στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων. Από τους φορείς συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, οι Βουλευτές Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγροραστος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος, οι Δήμαρχοι Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος και Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, ο Πρόεδρος της τκ Γοργοβιτών Κώστας Φώτης και ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Άρης Ψαρρής.
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσιάστηκαν όλο τα δεδομένα για τη λειτουργία της ΒΙΠΕ, το ιστορικό της παραχώρησης των εκτάσεων από τους κατοίκους της περιοχής με σκοπό τη δημιουργία της βιομηχανικής ζώνης, καθώς επίσης και οι αποφάσεις που λήφθηκαν από τη λαϊκή συνέλευση της κοινότητας, το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, τη σύσκεψη των Καρδιτσιωτών αιρετών και της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Παράλληλα τέθηκαν υπόψη και νέα στοιχεία (απουσία ύδρευσης κλπ) που όπως τονίστηκε καθιστούν ακατάλληλη τη ΒΙΠΕ για τη δημιουργία δομής.
Από κυβερνητικής πλευράς τονίστηκε ότι όλα τα στοιχεία και να νέα δεδομένα θα ληφθούν υπόψη και θα μελετηθούν, ενώ οι εκπρόσωποι των υπουργείων επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν. Πάντως όπως πληροφορούμαστε, στους φορείς παρουσιάστηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία δομής σε όλες της περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας και κατέστη σαφές ότι ο Νομός Καρδίτσας θα αναλάβει να σηκώσει μέρος του “βάρους” του εθνικού αυτού  ζητήματος.
Εκείνο πάντως που δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει είναι αν οι δομές θα γίνουν στο σύνολο των Νομών της Θεσσαλίας, ή ορισμένοι εξ αυτών (Λάρισα- Καρδίτσα) θα κληθούν να φιλοξενήσουν σε μεγάλες δομές αριθμό μεταναστών και προσφύγων ίσο με το 1% του πληθυσμού της Θεσσαλίας (όπως προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου για την αναλογικότητα).
Εντός των ημερών πάντως αναμένεται νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων του Νομού και άλλων φορέων προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τη στάση τους.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα