Η εικόνα της μοναχικής βασίλισσας Ελισάβετ μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνσδορ, όπου τελέστηκε η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου το απόγευμα του Σαββάτου, μονοπωλεί τα σημερινά πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Το πιο μοναχικό αντίο» γράφει η Sunday Mirror και η People έχει τίτλο «Μόνη στο πένθος της».

Η Κυριακάτικη Mail αναφέρει ότι η βασίλισσα άφησε ένα χειρόγραφο σημείωμα στο φέρετρο ως το «ύστατο χαίρε» στη «δύναμη και το στήριγμά της».

Sunday Telegraph επέλεξε για το πρωτοσέλιδο μια φωτογραφία της βασίλισσας που παρακολουθεί καθώς το φέρετρο χαμηλώνει στο εσωτερικό του ναού.

«Η βασίλισσα καθιστή και μόνη λέει το τελευταίο αντίο», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο και επισημαίνεται ότι «αν και τα τέσσερα παιδιά της ήταν στην εκκλησία, δεν είχε κανένα χέρι να κρατήσει και κανέναν να την παρηγορήσει με ένα ελαφρύ χτύπημα στο μπράτσο», καθώς ήταν υποχρεωτικό να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Οι Sunday Times έχουν μια φωτογραφία με το πρόσωπό της που συνοδεύεται από τον τίτλο «αναγκασμένη να θρηνήσει μόνη, η βασίλισσα λέει αντίο στον Φίλιππο».

Η εφημερίδα Observer γράφει «Η βασίλισσα μόνη με τις σκέψεις της καθώς ο Δούκας αναπαύεται».

H Sunday Express στέλνει μήνυμα στήριξης στη βασίλισσα με τον τίτλο «Δεν είσαι μόνη».

Ενωμένη η οικογένεια

Το Ηνωμένο Βασίλειο τήρησε ενός λεπτού σιγή την ώρα που η βασιλική οικογένεια προσερχόταν ενωμένη στην τελετή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος επί περισσότερες από επτά δεκαετίες υποστήριξε αδιαλείπτως την βασίλισσα Ελισάβετ και υπηρέτησε το στέμμα.

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 95 της χρόνια, η βασίλισσα αποχαιρέτησε εκείνον που υπήρξε σύμφωνα με τα δικά της λόγια η «δύναμη» και το «στήριγμά» της.

Κοντά του ήταν τα τέσσερα παιδιά τους αλλά και τα εγγόνια τους, με τα βλέμματα να στρέφονται στον πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος επέστρεψε στη Βρετανία για να αποχαιρετήσει τον παππού του. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η συνομιλία που είχε με τον αδελφό του Ουίλιαμ, μετά το πέρας της κηδείας. Τα δύο αδέλφια εθεάθησαν να συνομιλούν καθώς έφευγαν από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στη Δούκισσα του Κέιμπριτζ.

Τον περασμένο μήνα, στην περιβόητη συνέντευξη στην Όπρα, ο πρίγκιπας Χάρι, είχε αναφερθεί στις δύσκολες σχέσεις με την οικογένειά του, μετά την απόφασή του να αποποιηθεί τα βασιλικά του καθήκοντα.

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, αποτελούμενη από την ελληνική σημαία, τις μαύρες και άσπρες ρίγες της οικογένειας Μάουντμπάτεν, το κάστρο του Εδιμβούργου και τον θυρεό του Οίκου της Δανίας. Ηταν στολισμένο με το μπουκέτο από λευκά τριαντάφυλλα, κρίνα και γιασεμί που τοποθέτησε η βασίλισσα.

Μαζί και το ναυτικό του πηλήκιο και το σπαθί του. Τοποθετήθηκε στην πράσινη στρατιωτική Land Rover και συνοδεύθηκε από το κάστρο του Γουίνδσορ μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από την πομπή μελών της οικογένειάς του με επικεφαλής τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Αννα. Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε το φέρετρο με την βασιλική Bentley.

Με λουλούδια στα χέρια

Η πομπή συνοδεύτηκε από τους ήχους της μπάντας των Γρεναδιέρων Φρουρών, των οποίων ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε επί 42 χρόνια συνταγματάρχης, προς τιμήν του στρατιωτικού του παρελθόντιος για το οποίο ήταν πολύ υπερήφανος. Ο δούκας του Εδιμβούργου πολέμησε με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελετή της κηδείας ξεκίνησε με τον Πρωθιερέα του Ουίνδσορ να αποτίει φόρο τιμής στην «ακλόνητη πίστη» του πρίγκιπα Φίλιππου προς την βασίλισσα, το θάρρος και το ψυχικό του σθένος, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έδωσε τις ευλογίες του κατά την ολοκλήρωση της λιτής τελετής.

Στην συνέχεια, το φέρετρο κατέβηκε στην Βασιλική Κρύπτη, υπό τους θρηνητικούς ήχους της γκάιντας του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας. Εκεί θα παραμείνει περιμένοντας την βασίλισσα Ελισάβετ. Στην συνέχεια, το ζεύγος θα μεταφερθεί στην τελευταία του κατοικία, στο παρεκκλήσι του μνημείου του βασιλέα Γεωργίου του 6ου, πατέρα της Ελισάβετ.

Αν και είχαν προηγηθεί εκκλήσεις για να μην συγκεντρωθεί πλήθος κατά τη διάρκεια της τελετής εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, πολλοί ήταν οι πολίτες που προσήλθαν με λουλούδια στα χέρια.

Πηγή:cnn.gr