Στο κάλεσμα της “Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην “πράσινη ανάπτυξη” και τα Αιολικά” στα Αγραφα” για μαζική παρουσία στον Τύμπανο, ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου που έδωσε το δυναμικό παρών την Κυριακή το πρωί!

Συλλογικότητες όχι μόνο από την Καρδίτσα αλλά και από διάφορες περιοχές, απλοί άνθρωποι, ανταποκρίθηκαν και κατέστησαν σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω και θα προστατεύσουν ακόμη με τα κορμιά τους αν χρειαστεί την ελεύθερη δημόσια γη και τα απάτητα βουνά των Αγράφων. Εκτάσεις που, ως γνωστόν, έχουν μπει στο στόχαστρο για τοποθέτηση γιγάντιων ανεμογεννητριών, αλλά και πλήθος άλλων βιομηχανικών εγκαταστασεων (χιλιάδες καλωδιώσεις, σταθμοί μεταφοράς ρεύματος μέσα από δασώδεις εκτάσεις κλπ) που θ’ αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της περιοχής.

Το γεγονός ότι προσφάτως ξεκίνησαν εργασίες από εσκαπτικά μηχανήματα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση – απάντηση της Ανοιχτής Συνέλευσης που πραγματοποίησε παρεμβάσεις, αλλά και τη μεγάλη συγκέντρωση της Κυριακής.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να σταματήσουν οι εργασίες ενώ θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι υπήρξαν και σχετικές καταγγελίες σε αρμόδιες υπηρεσίες από το Δίκτυο Φορέων Προστασίας των Αγράφων για παράτυπες εργασίες.

Το Δίκτυο Φορέων προστασίας των Αγράφων, διοργάνωσε την ίδια μέρα σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Καρδίτσας συμβολική ανάβαση στην κορυφή “Μασούρι”

Πριν τη συγκέντρωση στον Τύμπανο η Ανοιχτή Συνέλευση πραγματοποίησε μαζική παρέμβαση και στο δασαρχείο Καρδίτσας (το πρωί της Παρασκεύης) το οποίο έδωσε άδεια σε εταιρία για γεωτρήσεις σε περιοχές που τον περασμένο Αύγουστο η Επιτροπή του Δήμου Καρδίτσας παραχώρησε, για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στα Αγραφα.

Θυμίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι  η Επιτροπή Δημοπρασιών του Δήμου παραχώρησε τις εκτάσεις (υπό τη συνδρομή ισχυρών δυνάμεων που επιτέθηκαν με δακρυγόνα στον κόσμο σε μια ημέρα μελανή για την ιστορία του Δήμου της Καρδίτσας),  εκκρεμεί η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που σταμάτησε μετά τη νέα κινητοποίηση που έγινε στο Δημαρχείο (πάλι με δακρυγόνα και δυνάμεις καταστολής), οπότε είναι απορίας άξιον πως το δασαρχείο ενέκρινε σχετική άδεια ενώ εκκρεμει η υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα που προκύπτει και απο την κινητοποίηση της Κυριακής είναι ότι ο κόσμος δεν συναινεί στη σχεδιαζόμενη βιομηχανοποίηση και τσιμεντοποίηση των Αγράφων και είναι αποφασισμένος να μην την επιτρέψει.

Τα μηνύματα, επίσης,  είναι ηχηρά και για τον τρόπο δράσης. Οσες θεσμικές δικλείδες κι αν υφίστανται, για να γίνουν οι σχετικές καταγγελίες, κατά πως αποδεικνύεται απο τα γεγονότα, ξεπερνώνται πάρα πολύ εύκολα σε σημείο να ξεκινούν εργασίες και… “νύχτα”!

Οπότε ο μόνος τρόπος να σωθούν τα Αγραφα αλλά και όλες οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, είναι η μαζική επιτόπια παρουσία της κοινωνίας σε κάθε τι που σχεδιάζεται ερήμην της…

Θ.Κ.