«Η σφαγή των ζώων επιτρέπεταινα διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας λειτουργούν τρία βιομηχανικά σφαγεία εγκεκριμένα (στο Δήμο Καρδίτσας, Παλαμά και Σοφάδων)» επισημαίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης κ. Σεβαστή Ασλανίδου, επισημαίνονται τα εξής: «Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας λειτουργούν τρία βιομηχανικά σφαγεία εγκεκριμένα (στο Δήμο Καρδίτσας, Παλαμά και Σοφάδων).
Τονίζουμε ότι σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός σφαγείου και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ για τους κάτωθι λόγους:
• δεν έχει ελεγχθεί η υγεία του ζώου πριν από τη σφαγή,
• δεν έχουν αφαιρεθεί τα υλικά ειδικού κινδύνου, τα οποία σύμφωνα με τον Καν. 999/2001, απαγορεύεται να καταναλώνονται από τον άνθρωπο (σε σφάγια βοοειδών, προβάτων και αιγών),
• δεν έχει προηγηθεί
αναισθητοποίηση των ζώων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ικανοποιητική αφαίμαξη και να μειώνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας του τροφίμου,
• δεν έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες σφαγής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς υγιεινής των τροφίμων και το τρόφιμο δύναται να είναι μικροβιολογικά επιβαρημένο,
• δεν έχει γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος του σφάγιου και των σπλάχνων του από κτηνίατρο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προτιμούν μόνο τα εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν. Επίσης να αναζητούν στα σφάγια, πάντα πριν την αγορά, την σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς που στην περίπτωση σφάγιων αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, είναι χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου σφαγής τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.
Αναφορικά με τη σήμανση των αυγών, αυτά πρέπει να φέρουν σφραγίδα με κωδικό, ο οποίος αποτελείται από τα εξής τμήματα:
α) μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής
• 0 «Βιολογική παραγωγή»
• 1 «Ελευθέρας βοσκής»
• 2 «Δάπεδο με στρωμνή»
• 3 «Εμπλουτισμένοι κλωβοί»
β) τον κωδικό της χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)
γ) τον κωδικό αριθμό εκτροφής των πτηνών. Κατά την προμήθεια των αυγών ο καταναλωτής πρέπει να εξετάζει τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης. Η Υπηρεσία μας, έχοντας αυξημένο το αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας διενεργεί εντατικούς κτηνιατρικούς υγειονομικούς ελέγχους στην αγορά».