Να συνεχιστεί η έκδοση αποφάσεων των δικαστηρίων, ζήτησε ο Κ. Τσιάρας - Τηλεδιασκέψεις στο ΣτΕ

Να προχωρούν οι δικαστές στην έκδοση αποφάσεων κατά την διάρκεια της μερικής αναστολής των δικαστηρίων, η οποία αναμένεται να παραταθεί, ζήτησε από τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, προκειμένου να αποφευχθεί η επιπλέον επιβάρυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, έχει ξεκινήσει τις τηλεδιασκέψεις επί υποθέσεων που έχουν ήδη συζητηθεί στο ακροατήριο, πριν την εμφάνιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία θα παρατείνεται η μερική, πανελλαδική, αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων για το μετά το Πάσχα διάστημα.

Όπως είναι γνωστό, τόσο με την ισχύουσα υπουργική απόφαση μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, όσο και με την νέα που αναμένεται, η δημοσίευση των αποφάσεων εξαιρείται από το μέτρο της αναστολής.

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπενθύμιζαν ότι οι δικαστηριακές εργασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν, χωρίς να διακινδυνεύεται η δημόσια υγεία, πρέπει αναμφίβολα να πραγματοποιούνται κανονικά, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος της εκκρεμούς δικαστικής ύλης, η οποία εκ των πραγμάτων συσσωρεύεται και θα εμφανιστεί εντονότερη μετά την λήξη της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣτΕ Αθανάσιου Ράντου, ξεκίνησαν με επιτυχία οι τηλεδιασκέψεις επί υποθέσεων οι οποίες έχουν συζητηθεί ήδη επί έδρας, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.

Ήδη έχουν γίνει τηλεδιασκέψεις στο Β΄ και Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια. Μάλιστα, ο κ. Ράντος συμμετείχε στις δοκιμαστικές τηλεδιασκέψεις που έγιναν με την υποστήριξη του τεχνικού-ηλεκτρονικού τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Πηγή : amna.gr