Στην πιο σκληρή του φάση εισήλθαν οι πολεμικές επιχειρήσεις των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία την ώρα που σήμερα αναμένεται να αρχίσει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία.
Θα συζητηθεί μια κατάπαυση του πυρός, αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία, επικαλούμενα τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ενώ ο ρωσικός στρατός θα παράσχει έναν ασφαλή διάδρομο για την ουκρανική αντιπροσωπεία, ανέφερε ο Μεντίνσκι, σύμφωνα με το TASS.
H Ρωσική πλευρά χρησιμοποιεί τη στρατιωτική επίθεση ως μοχλό πίεσης, κυκλώνοντας και σφυροκοπώντας πόλεις-κλειδιά της Ουκρανίας. Μετά από 7 ημέρες πολιορκίας ολόκληρης της χώρας από τις πανίσχυρες ρωσικές δυνάμεις, η κατάσταση έχει ως εξής:
– Το Χάρκοβο έχει χτυπηθεί. .
– Η Μαριούπολη έχει αποκλειστεί από στεριά και από θάλασσα και απομακρύνεται ο άμαχος πληθυσμός για να ακολουθήσει το κύμα του σφοδρού βομβαρδισμού.
– Χερσώνα και Μελιτούπολη έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
– Η Οδησσός έχει αποκλειστεί από τη θάλασσα και λαμβάνουν χώρα μεγάλες μάχες στα περίχωρά της.
– Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Τσερνομπίλ και τη Ζαπορίζια έχουν περιέλθει επίσης υπό ρωσική κατοχή.
– Το Κίεβο, η πρωτεύουσα και τελικός στόχος του Πούτιν και των στρατηγών του, είναι κυκλωμένο από χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες και τεθωρακισμένα, έτοιμα να κινηθούν με την εντολη του Ρώσου προέδρου και να εισβάλουν στους δρόμους της πόλης.
Κατέλαβαν το πυρηνικό
εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι. Περίπου 20 ελικόπτερα με Ρώσους αλεξιπτωτιστές είχαν πετάξει από την περιοχή Μικολάιβ προς την πόλη Βοζνεσένκ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ενώ κάτοικοι από γειτονική πόλη και εργαζόμενοι της μονάδας είχαν κατέβει στους δρόμους με την πρόθεση να μπλοκάρουν την προσέγγιση ρωσικών δυνάμεων.
Αγιωνιώδης επιχείρηση
εκκένωσης από τη Μαριούπολη
Xθες το βράδυ συνεχίζονταν η αγωνιώδης επιχείρηση εκκένωσης από τη Μαριούπολη, με την πομπή των 21 αυτοκινήτων με τους 82 Έλληνες πολίτες να έχει φτάσει στη Ζαπορίζια. Πυρά δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, τεχνικοί και Έλληνες ομογενείς. Το κονβόι διανυκτέρευσε στη Ζαπορίζια.
Χιλιάδες κρύβονται
στους σταθμούς του μετρό
Την ίδια ώρα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μετρό μετρό της Ευρώπης είναι πλέον το «σπίτι» 15.000 Ουκρανών. Χιλιάδες πολίτες κρύβονται στους σταθμούς του μετρό του Κιέβου για να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως αναφέρουν ουκρανικά μέσα.
Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν βρει εκεί καταφύγιο για να σωθούν. Πρόσωπα σκυθρωπά και προβληματισμένα.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας».
Από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, 141 χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, μόλις 5 κατά και 35 δήλωσαν αποχή.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα. Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να αυξήσει τον συναγερμό των πυρηνικών της δυνάμεων».
Λαβρόφ: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος
θα είναι πυρηνικός και καταστροφικός
«Εάν διεξαχθεί ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι πυρηνικός και καταστροφικός» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Και συνέχισε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ (Τζο) Μπάιντεν είναι ένας έμπειρος άνθρωπος και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η μόνη εναλλακτική στις κυρώσεις… είναι ο παγκόσμιος πόλεμος».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία θα αντιμετώπιζε «πραγματικό κίνδυνο» εάν το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα.
Έτοιμη για δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, είναι η Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε. «Ωστόσο, για την ώρα, το Κίεβο κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ουάσινγκτον» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Για τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, είπε: «Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, στοχεύει στον αφοπλισμό της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
498 Ρώσοι στρατιώτες
έχουν χάσει τη ζωή τους
Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα από τις επιχειρήσεις στην ουκρανική επικράτεια.
Λευκός Οίκος: Η στοχοποίηση του ενεργειακού
τομέα της Ρωσίας μπορεί να είναι αντιπαραγωγική
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιθυμεί να στοχοποιήσει τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βλάψει τους Αμερικανούς καταναλωτές και να οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών με έναν τρόπο που να υπονομεύει τον αντίκτυπο στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Μπάρατ Ραμαμούρτι δήλωσε στο MSNBC ότι τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού σε ό,τι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά σημείωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να κάνει μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.
Διάγγελμα Μακρόν
Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε μεγάλες αλλαγές που έρχονται, στον βαθμό που έκανε λόγο για «νέα εποχή», που ξεκινάει για όλους, εξαιτίας των δραματικών γεγονότων στην Ουκρανία, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι «θα αγωνιζόμαστε για να επιβάλλουμε την ανακωχή» και επανέλαβε ότι τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών έχουν παγώσει στην Ευρώπη. «Κινηθήκαμε άμεσα για την επιβολή κυρώσεων, ενώ τα όργανα προπαγάνδας της Ρωσίας σταμάτησαν να εκπέμπουν στην Ευρώπη», είπε.
«Προστατεύουμε το έδαφος του ΝΑΤΟ και ήδη εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες έφτασαν στη Ρουμανία», ανέφερε.
Σχετικά με τους πρόσφυγες, ανέφερε ότι «η Ευρώπη αγκαλιάζει τους εκδιωγμένους Ουκρανούς και τους ευχαριστώ όλους για αυτό.Η Γαλλία θα υποδεχτεί παιδιά που είναι αποκομμένα γιατί πολεμάει ο πατέρας τους».
Ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε αύξηση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του και προέβλεψε δύσκολες μέρες για την οικονομία, ωστόσο θα ληφθούν μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις.
«Ο πόλεμος θα επιφέρει βαθύτατες αλλαγές το επόμενο διάστημα σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς θα υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις για όλους μας, η ανάπτυξη μας θα πληγεί και θα ακριβύνουν οι πρώτες ύλες. Όμως, θα προσπαθήσουμε να βρούμε νέους εμπορικούς εταίρους σε άλλα μέρη του κόσμου και ετοιμάζουμε νέο πρόγραμμα οικονομικής ανθεκτικότητας», υπογράμμισε.
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέληξε: «Είναι προφανές ότι αλλάζουμε εποχή, ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν είναι πια μόνο στα σχολικά βιβλία. Η δημοκρατία κι η ελευθερία δεν είναι πια κάτι δεδομένο, θα πρέπει να πολεμάμε καθημερινά για αυτά. Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει δύναμη με τη δική της κυριαρχία σε όλους τους τομείς, οικονομικό και αμυντικό. Θα πρέπει να προάγουμε νέο οικονομικό μοντέλο, θα πρέπει να μην εξαρτώμαστε από άλλους»…