«Χαθήκαμε στη μετάφραση» τονίζει η αιχμηρή ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας σχετικά με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε για δωμάτια απομόνωσης – καραντίνας στα ξενοδοχεία

«Το «νέο μοντέλο τουρισμού» που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, περιγράφει την υποχρέωση ύπαρξης δωματίων απομόνωσης-καραντίνας στα ελληνικά ξενοδοχεία. Φαίνεται ότι οδηγούμαστε, σε ένα μοντέλο «adventure tourism» και σε ένα τουρισμό εκπλήξεων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και υπογράφει ο πρόεδρός της Γιώργος Ζαφείρης

Οπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, ακόμη και να αποσυρθεί αυτή η ΚΥΑ από τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού, η ζημιά έχει ήδη γίνει.

«Σε όλους τους τόνους, τις προηγούμενες ημέρες ενημερώναμε το Υπουργείο Τουρισμού ότι με τέτοιες τιμές δεν μπορούν να βρεθούν ξενοδοχεία αναφοράς. Παρατηρούμε, με μεγάλη λύπη μας, να είναι και πάλι στο απυρόβλητο τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΞΜ προσθέτοντας ότι και μόνον η γνωστοποίηση ότι τα ξενοδοχεία της Ελλάδος θα έχουν δωμάτια, που θα φιλοξενούν κρούσματα, είναι αποτρεπτική για τους πελάτες να επισκεφθούν τα ξενοδοχεία.

«Επίσης καταδικάζει τις περιοχές, όπου, ήδη, έχει βρεθεί ξενοδοχείο αναφοράς και σε αυτά τα ξενοδοχεία δε θα χρειάζεται να δεσμευτούν δωμάτια και δεύτερον, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ξενοδοχείων αυτών που θα έχουν τέτοια δωμάτια και αυτών που δεν θα έχουν» συμπληρώνει.
Οι γιατροί, τα ξενοδοχεία, τα κρούσματα

Και όπως όλα δείχνουν, τα προβλήματα ασάφειας σχετικά με τη φετινή λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, λόγω κορωνοϊού, δεν έχουν τελειωμό. Οπως αναφέρει η σχετική επιστολή της ΕΞΜ, ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου δε μπορεί να έρθει σε μια εταιρική συμφωνία με την Ενωση Ξενοδόχων προκειμένου να βρεθεί τρόπος συνεργασίας εφαρμόσιμος, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

«Δε γνωρίζουμε ακόμη τις υποχρεώσεις των γιατρών, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα αστικής ευθύνης αυτών, δεν έχει οριστεί ακόμη ποιος μεταφέρει το δείγμα και που, δεν υπάρχει υπόδειγμα σύμβασης με τον συνεργαζόμενο γιατρό, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το επιβεβαιωμένο κρούσμα οδηγείτε με το ΕΚΑΒ στο ξενοδοχείο αναφοράς, δεν έχουν οριστεί κατώτατες αμοιβές για την συνεργασία αυτή και στην περίπτωση της Μαγνησίας δεν μπορεί να καταλάβει η κεντρική εξουσία ότι είναι ανέφικτη να υπάρχει 24ωρη κάλυψη από έναν μόνο γιατρό, και πολλά άλλα» αναφέρει χαρακτηριστική η επιστολή εκφράζοντας την αγωνία των ξενοδόχων του Βόλου, του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας.

«Καλούμε το υπουργείο Τουρισμού, την ύστατη στιγμή να αποσύρει τέτοιες διατάξεις και εφόσον βλέπει την ανάγκη ύπαρξης ξενοδοχείου αναφοράς να οδηγήσει τα κρούσματα στα κατά τόπους νοσοκομεία» συμπληρώνει.