Με γνώμονα την προστασία του καταναλωτικούκοινού, η ΥποδιεύθυνσηΚτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας,ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτήςτου Πάσχα, επισημαίνονταςτα ακόλουθα:

Α. Όσον αφορά τοκρέας και τα προϊόντα του:

Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείταιμόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικόκωδικό αριθμό κτηνιατρικήςέγκρισης. Στην Καρδίτσαλειτουργούν τρία εγκεκριμένα βιομηχανικά σφαγεία.

Τονίζουμε ότι σφάγιαπου έχουν σφαγεί εκτόςσφαγείου και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση τωνπροσαχθέντων ζώντωνζώων από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια τουαπαραίτητου κρεοσκοπικούελέγχου, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ για τους κάτωθιλόγους:

• δεν έχει ελεγχθεί ηυγεία του ζώου πριν από τησφαγή,

• δεν έχουν αφαιρεθείτα υλικά ειδικού κινδύνου,τα οποία σύμφωνα με τονΚαν. 999/2001, απαγορεύεται να καταναλώνονται απότον άνθρωπο (σε σφάγιαβοοειδών, προβάτων καιαιγών),

• δεν έχει προηγηθείαναισθητοποίηση των ζώων,με αποτέλεσμα να μην γίνεται ικανοποιητική αφαίμαξηκαι να μειώνεται ο χρόνοςδιατηρησιμότητας του τροφίμου,

• δεν έχουν τηρηθεί οιενδεδειγμένες διαδικασίεςσφαγής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς υγιεινής τωντροφίμων και το τρόφιμοδύναται να είναι μικροβιολογικά επιβαρημένο,

• δεν έχει γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος του σφάγιουκαι των σπλάχνων του απόκτηνίατρο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούνται οι καταναλωτές ναείναι ιδιαίτερα προσεκτικοίστις αγορές τους και ναπροτιμούν μόνο τα εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένουνα είναι σίγουροι για τηνυγιεινή και την ασφάλειατων κρεάτων που αγοράζουν.

Ο καταναλωτής θα πρέπει πάντα να αναζητεί στοσφάγιο, πριν αγοράσει, τησφραγίδα καταλληλότηταςσχήματος ωοειδούς, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός τουσφαγείου όπου έγινε ησφαγή και περιφερειακάαναγράφονται τα αρχικά GRκαι τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Η ανωτέρω σφραγίδαείναι χρώματος τυρκουάζ«λαμπρό κυανούν» μόνοστην περίπτωση που πρόκειται για σφάγια αμνοεριφίωνΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ,ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝΣΦΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ήσφάγια αμνοεριφίων πουΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝΣΦΑΓΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες (χώρα εκτροφής,σφαγείο σφαγής, κωδικόςεκμετάλλευσης, κλπ.), βρίσκονται με ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι)πάνω στο σφάγιο.

ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες,καρδιά, νεφροί) πρέπει ναπωλούνται μόνο μέσα απόψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και να μην εκτίθεται σεκινδύνους επιμόλυνσης.

Η ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ, η οποίαδε συνοδεύει το αρνί, θαπρέπει να βρίσκεται εντόςπλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θααναγράφονται ευκρινώς ταστοιχεία της εταιρείας, οκωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίεςπαραγωγής και λήξης, οιημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.

ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑΕΝΤΟΣΘΙΑ θα πρέπει ναδιατηρούνται αποκλειστικάσε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασίατους. Η συσκευασία πρέπεινα έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά μετην ημερομηνία παραγωγήςκαι λήξης, την επωνυμία καιτον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντααπαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ωςνωπά.

Β. Όσον αφορά τα αυγά:

1.Τα αυγά πρέπει ναπροέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις καιαυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στοκέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού.

Ο αριθμός αυτός αποτελείται από τρία τμήματα:

•μονοψήφιο αριθμό, πουυποδηλώνει τη μέθοδοεκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο μεΣτρωμνή, 3 ΕμπλουτισμένοιΚλωβοί)

•κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)

•κωδικό αριθμό εκτροφής

2. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης νααναγράφεται η επωνυμίακαι η διεύθυνση του παραγωγού.

3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας τωναυγών είναι 28 ημέρεςόταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσηςκαλεί τους υπευθύνους τωνεπιχειρήσεων τροφίμων νατηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινήκαι την ασφάλεια των τροφίμων.

Τέλος ενημερώνουμεπως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση. ΗΥπηρεσία θα βρίσκεται στηδιάθεση των καταναλωτώνγια οποιαδήποτε πρόσθετηπληροφορία ή διευκρίνιση(τηλ. 24413-55240, 24413- 55242, 24413-55206).