Οι προοπτικές του Δήμου Λ. Πλαστήρα μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ * Μπακογιάννης: «Το δεύτερο σχέδιο μετά το Μάτι, θα ακολουθήσουν όλοι οι Δήμοι του Νομού έως το τέλος του έτους» *Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες από το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων

Οι στρατηγικοί αναπτυξιακοί στόχοι που μπορεί να χαράξει η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, μέσα από την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (TΠΣ), βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Μορφοβούνι με πρωτοβουλία του Δήμου.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δ.Ε. Νευρόπολης και Πλαστήρα, είναι έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την ημερίδα να αποτελεί το πρώτο βήμα προς την υλοποίησή του.
Μπακογιάννης
Ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος χαρακτήρισε τη χθεσινή ημερίδα ως ημέρα εκκίνησης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, το οποίο μάλιστα όπως επισήμανε είναι το δεύτερο μετά το Μάτι. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει ο Δήμος Σοφάδων και όλοι οι Δήμοι του νομού μέχρι το τέλος του έτους, ενώ επισήμανε ότι έχει σημασία το Σχέδιο να προχωρήσει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να μην προκύψουν προβλήματα καθυστέρησης μέσα από ενστάσεις.

Επίτιμοι Δημότες  

Στην ημερίδα εκτός από τον κ. Μπακογιάννη συμμετείχε ως ομιλητής και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τους οποίους ο Δήμος Λ. Πλαστήρα ανακήρυξε επίτιμους δημότες, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος τους ευχαρίστησε, μαζί και τον Καρδιτσιώτη Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα τον οποίο βράβευσε, για τη συνεισφορά τους στην κατά προτεραιότητα ένταξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Ο Δήμαρχος Παν. Νάνος βράβευσε τον Καρδιτσιώτη Υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα για τη συνεισφορά του στην κατά προτεραιότητα ένταξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια
Ο Δήμος Λ. Πλαστήρα ανακήρυξε τους κ.κ. Τριαντόπουλο και Μπακογιάννη επίτιμους δημότες

Τσιάρας
Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσιάρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ένταξη του Δήμου Λ. Πλαστηρα στα ΤΠΣ αποτελεί ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή, καθώς μέσα από την οριοθέτηση και πολεοδόμηση των χωριών- οικισμών στις Δ.Ε Νευρόπολης και Πλαστήρα θα αρθούν στρεβλώσεις, λάθη και παραλείψεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τροχοπέδη ανάπτυξης. Πρόσθεσε οτι πλέον με τον τρόπο αυτό θα επιτραπεί η υλοποίηση νέων επενδύσεων, που έχει ανάγκη τόπος.
Τριαντόπουλος
Ακολούθως ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος μίλησε για την καταστροφή που προκλήθηκε από τον «Ιανό» και τις ευκαιρίες ανάπτυξης στη λίμνη Πλαστήρα, αλλά και συνολικότερα επανεκκίνησης της οικονομίας της Καρδίτσας.
Χαρακτήρισε εξαιρετική τιμή για τον ίδιο την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη. «Περισσότερο θέλω να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλη αυτή την περίοδο. Είναι μία συνεργασία που τροφοδοτήθηκε καθοριστικά από τη μεγάλη αγάπη που έχετε για τον τόπο σας. Από το όραμα που έχετε για τη Λίμνη. Αλλά και από την ικανότητά σας να κάνετε τα στοιχεία του οράματός σας πράξη και έργο. Απτά αποτελέσματα για ένα καλύτερο μέλλον για μια πανέμορφη περιοχή. Μία ιστορική, δημιουργική και με πολλές προοπτικές περιοχή, όπου το συγκριτικό της πλεονέκτημα ήταν πάντα οι άνθρωποί της» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Άλλωστε, δεν θα μπορούσα να μην σταθώ στους ανθρώπους της περιοχής αυτής. Τους κατοίκους της Λίμνης Πλαστήρα. Τους ανθρώπους των Αγράφων, των Θεσσαλικών Αγράφων. Μπορεί να μην μεγάλωσα στη Λίμνη. Μπορεί να μην έζησα στα Άγραφα. Οι ιστορίες, όμως, που άκουγα από μικρός, ως Σαρακατσάνος, από τον πατέρα μου, για τα Άγραφα και τη σημασία τους, είχαν ως αποτέλεσμα να νιώθω σαν να έζησα στην περιοχή. Σαν να πέρασα από εκεί. Σαν να πέρασα από τον τόπο του ενός εκ των δύο σπουδαίων, ιστορικά, Θεσσαλών πολιτών. Του Νικόλαου Πλαστήρα. Συνεπώς, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πέρα από τιμή, συνιστά και μεγάλη χαρά, διότι δεν πρόκειται, ως δημότης πλέον, να απομακρυνθώ ποτέ από αυτή την περιοχή. Αντιθέτως, έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα».
Παπαγιαννίδης
Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης συνέδεσε την τοπική χωροταξία και τον πρωτογενή τομέα, μέσα από σύγχρονες αντιλήψεις για την παραγωγή. Μίλησε για τις στρέβλωσεις που παρατηρούνται εξαιτίας της ΖΟΕ φέρνοντας μεταξύ άλλων παραδείγματα σταβλικων εγκαταστάσεων, την αδυναμία λειτουργίας οινοποιείων στην αμπελουργική ζώνη Μοσχάτου- Μεσενικόλα και αποθηκών κηπευτικών στο Νεοχώρι.
Στην ημερίδα παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα και Γιώργος Κωτσός που απηύθυναν χαιρετισμό, όπως και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Ζυγογιάννης και εκπρόσωποι φορέων.

Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα
Ο Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα, κ. Παναγιώτης Νάνος σημείωσε στην εισήγηση του ότι η νέα Χωροταξία θα καθορίσει την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα των Κοινοτήτων, το ίδιο το μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα και γενικά στην οικονομία του νομού Καρδίτσας. «Πρόκειται για σύνθετο και δύσκολο έργο, με πολλές προσδοκίες, προκλήσεις και προοπτικές. Ουσιαστικά, για πρώτη φορά μετά την επιβολή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, δημιουργούνται συνθήκες Ανάπτυξης. Δημιουργούνται αληθινές ευκαιρίες για επενδύσεις σε υποδομές που θα συνεισφέρουν οικονομική και κοινωνική ευημερία» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ κωδικοποίησε τους στρατηγικούς αναπτυξιακους σκοπούς και στόχους του Δήμου που τίθενται στην σύνταξη των Σχεδίων ως εξής:

-Προστασία και διαχείριση του Φυσικού και Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος με όρους σύγχρονους, που να διατηρούν και να προάγουν το φυσικό Περιβάλλον, αλλά και να προωθούν την αειφορική και πράσινη Ανάπτυξη, την οικονομική και κοινωνική ευημερία, αλλά και την επανακατοίκηση των χωριών.

-Ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας των τοπικών Κοινοτήτων και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, στο πλαίσιο μια ευφυούς χωροταξίας που θα προωθεί έναν πολυκεντρικό Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Να διασφαλίζει ισόρροπη και δίκαιη Ανάπτυξη, που δεν θα αφήνει καμία κοινότητα και κανέναν οικισμό στο περιθώριο, όπως μέχρι σήμερα γίνεται .

-Το νέο χωροταξικό οφείλει να αποκαταστήσει στρεβλώσεις, φανερά λάθη και αδικίες της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, να αποδώσει ολοκληρωμένες και αρτιμελείς οριοθετήσεις οικισμών, ρυθμίσεις που θα προάγουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την οικονομική και κοινωνική ευημερία, ήτοι να διασφαλίζει το Μέλλον των κοινοτήτων.

-Η αποκατάσταση των υποδομών, δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών επενδύσεων που χάθηκαν από τον κυκλώνα «Ιανός» τον Σεπτέμβριο του 2020 και που η ΖΟΕ απαγορεύει την επαναδημιουργία, όπως είναι πάρκα, γέφυρες, αρδευτικά, παρόχθιες επιχειρήσεις, κ.α.

-Η νέα χωροταξία οφείλει να προωθήσει την ισόρροπη Ανάπτυξη, να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους μέσα από τις χρήσεις γης, να προάγει την αρμονική συνεργασία όλων των μορφών παραγωγής και οικονομίας, λαμβάνοντας μέριμνα για την προώθηση των αξόνων, ως εξής:

1) Την πρωτογενή παραγωγή και ειδικότερα τον αγροδιατροφικό τομέα με προτεραιότητα τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, όπως τα κρασιά Μεσενικόλα, αλλά με προοπτική ανάδειξης νέων ΠΟΠ, όπως τα κηπευτικά λίμνης Πλαστήρα, τα κρέατα της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, τη φέτα Αγράφων, το τσαϊ βουνού, α αρωματικά φυτά, τις υπερτροφές, κ.α.

2) Τον δευτερογενή τομέα και την μεταποίηση – τυποποίηση αγροτικών και άλλων προϊόντων σε επώνυμα αγαθά με υψηλή οικονομική αξία για τους παραγωγούς και δημιουργία προστιθέμενης αξίας και προπαντός της υπεραξίας που πρέπει να μένει στην περιοχή και στην τσέπη των παραγωγών.

3) Την ανάδειξη της λίμνης Πλαστήρα ως έναν ορεινό εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, ένα πετυχημένο παράδειγμα Τουρισμού των 4 εποχών και 365 ημερών.

4) Οφείλουμε να συνδέσουμε την περιοχή με τους Νέους, να καταστεί σημείο αναφοράς για όλα τα επίπεδα Εκπαίδευσης. Τόπος βιωματικής εμπειρίας και μάθησης, μέσα από νέες υποδομές και δραστηριότητες, όπως τα Σχολεία Δάσους, τα Θεματικά Πάρκα, τα Σχολεία Ελληνικού Πολιτισμού, τις Διεθνείς Θερινές Ακαδημίες, κ.α.

5) Να εξασφαλίσουμε όρους και προϋποθέσεις ανάπτυξης 4γενούς τομέα, όπως είναι προσέλκυση smart επενδύσεων, η δημιουργία start up επιχειρήσεων, μέσα από ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες άγνωστες μέχρι σήμερα, όπως είναι ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, κ.α., ανάλογες επιχειρήσεις που θα συνδέσουν την περιοχή με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

6) Την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού μέσα από ένα ανοιχτό Οικο-Μουσείο Αγράφων, όπου θα αναδειχθούν παλαιά και νέα τοπόσημα από τα προϊστορικά ευρήματα του Νεοχωρίου, τις αρχαιότητες κάθε ιστορικής εποχής, τα θρησκευτικά μνημεία, το Λαϊκό Πολιτισμό και την Παράδοση, μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και όσα το Μέλλον θα μας φέρνει, όπως είναι το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που σήμερα δημιουργούμε.

7) Η παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας που προσφέρει η περιοχή, ενδεικτικά αναφέρουμε την βιομάζα, την ενέργεια από υδατόπτωση, την ηλιακή ενέργεια, αλλά με ρητή απαγόρευση των ανεμογεννητριών και την ένταξη των ενιαίων και αδιάσπαστων Αγράφων, Θεσσαλικών και Ευρυτανικών, στο καθεστών των Απάτητων Βουνών.

8) Την αξιοποίηση του δασικού πλούτου της περιοχής με όρους δυναμικούς και όχι στατικούς όπως γίνεται μέχρι σήμερα η οποία εξαντλείται στα καυσόξυλα. Τα δάση οφείλουν να αποτελέσουν πηγή εισοδήματος μέσα από νέες μορφές και επιχειρήσεις, ενδεικτικά αναφέρω την μετατροπή των άγριων καστανιών σε εμβολιασμένους καστανεώνες και διανομή καστανομεριδίων στους δημότες, την αξιοποίηση της βιομάζας, την δημιουργία εκτροφείων τριχωτών θηραμάτων, την δημιουργία θεματικών κατασκηνώσεων, αυτόνομων κέντρων διαβίωσης των νέων, πάρκα αναψυχής, δασικά χωριά, κ.α.

9) Την χωροθέτηση παλαιών και νέων δραστηριοτήτων και εμπειριών τις οποίες προσδοκούμε να αναπτύξουμε όπως είναι οι ναυταθλητικές δραστηριότητες, η κωπηλασία, η περιήγηση με πλωτά μέσα της λίμνης, οι πτήσεις με αερόστατο, η δημιουργία υδατοδρομίου και τα υδροπλάνα, αλλά και όσα το Μέλλον θα μας φέρνει.

10) Δημιουργία επενδυτικής ζώνης στη λίμνη Πλαστήρα, ει δυνατόν, στρατηγικού χαρακτήρα, σε υποδομές που θα φέρουν πρόσθετα κεφάλαια στον τόπο και νέες επενδύσεις, όπως είναι λ.χ. το χιονοδρομικό κέντρο, κωπηλατικό κέντρο, αθλητικά και προπονητικά κέντρα, θεματικά πάρκα, ιδιωτικές επενδύσεις σε κτίρια και υποδομές, κ.α.

11) Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Λίμνης Πλαστήρα, είναι η σύγχρονη πολιτική και τεχνοκρατική απάντηση στο θέμα της χρηματοδότησης όλων όσων ήδη έχουμε περιγράψει. Για το σκοπό αυτό επιλέξαμε, παράλληλα με τα ΤΠΣ να συνταχθεί η ΟΧΕ Λίμνης Πλαστήρα, έτσι ώστε για πρώτη φορά να έχουμε ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση, η σπουδαιότητα της οποίας αποκτά περιφερειακή σημασία.
«Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε προστιθέμενη αξία για την Οικονομία της Καρδίτσας, αλλά και την Θεσσαλία γενικότερα» τόνισε κλείνοντας.



Κινητοποίηση

Την ίδια ώρα σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε στο Μορφοβούνι το συντονιστικό αγώνα Αγράφων, μαζί εκπροσώπους σωματείων, συλλόγων και φορέων, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα