Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε έναν πολιτικό στη Χάγη ως ύποπτο για συμμετοχή σε σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε.

Η υπηρεσία ασφαλείας του πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο Αρνούντ φαν Ντόρν, ο ηγέτης του Κόμματος ”Ενότητας της Χάγης”, συνελήφθη την Κυριακή.

Ο Φαν Ντορν αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα αφού πρώτα ανακρίθηκε από την αστυνομία.

TWITTER
O Arnoud van Doorn

Η σύλληψη γνωστοποιήθηκε την Τρίτη, μία ημέρα αφότου τα ολλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ρούτε είχε λάβει επιπλέον προστασία λόγω φόβων ότι μπορεί να γίνει στόχος επίθεσης ή απαγωγής από εγκληματική συμμορία.

Ο Ρούτε, 54 ετών, παρακολουθείται από άτομα που συνδέονται με συμμορία διακίνησης ναρκωτικών, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα De Telegraaf.

Ο δημοσιογράφος της Telegraaf, Mick van Wely, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS ότι το θέμα αντιμετωπίζεται «πολύ σοβαρά». Η NOS επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά οι ολλανδικές αρχές ασφαλείας και ο πρωθυπουργός αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι εισαγγελείς στη Χάγη επιβεβαίωσαν τη σύλληψη του κ. Van Doorn στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης και δήλωσαν ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Εκπρόσωπος τους δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι ο κ. Van Doorn προσπαθούσε να συλλέξει πληροφορίες για ”προετοιμασία απόπειρας δολοφονίας”. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πριν από τη σύλληψή του, ο κ. Van Doorn βρισκόταν στη Χάγη για περίπου μία ώρα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο κύριος van Doorn έπινε ένα καφέ σε μια καφετέρια και έκανε κάποιες ερωτήσεις σε ένα γυμναστήριο πριν περάσει δίπλα του μια BMW στην οποία επέβαινε ο Ρούτε.

Ο δικηγόρος του κ. Van Doorn είπε ότι η σύλληψη ήταν μια υπερβολική αντίδραση στις πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του πρωθυπουργού.

«Δεν ήταν λογικοί στο πώς χειρίστηκαν την υπόθεση. Τον κράτησαν για 30 ώρες».

Η υποτιθέμενη αποπείρα κατά του πρωθυπουργού της Ολλανδίας ακολουθεί τη δολοφονία του δημοσιογράφου Peter R de Vries στις 15/7, ο οποίος ήταν γνωστός για τη διερεύνηση του εγκληματικού υπόκοσμου στην Ολλανδία.

Στην Ολλανδία η ένοπλη βία είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο οι δολοφονίες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα έχουν γίνει όλο και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 2010 και μετά, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, λατρεύει το ποδήλατο και συχνά το χρησιμοποιεί ή πηγαίνει σε διάφορες συναντήσεις στη Χάγη με ελάχιστη ή και καθόλου συνοδεία προστασίας.

Ωστόσο σύμφωνα με τη Telegraaf αφότου οι απειλές για την ζωή του έγιναν γνωστές, έλαβε μεγαλύτερη οράτή και μη προστασία.

Ο δημοσιογράφος της Telegraaf κ. Van Wely είπε «εντοπιστές» που συνδέονται με ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, γνωστό ως Mocro Mafia, έχουν θεαθεί κοντά στον Ρούτε.

Στον εγκληματικό κόσμο, οι «εντοπιστές» είναι άτομα που συλλέγουν πληροφορίες στην προετοιμασία εγκληματικής ενέργειας, όπως επίθεση ή απαγωγή.

Ο Van Doorn ήταν ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας του Γκεερτ Βίλντερς, το οποίο είναι γνωστό για την αντιισλαμική του στάση. Αλλά το 2013 ο Van Doorn ασπάστηκε το Ισλάμ και αποχώρησε.

Ο κ. Ρούτε δεσμεύτηκε να σκληρύνει την στάση του απέναντι στις εγκληματικές συμμορίες μετά τη δολοφονία του Ντε Βρις.

Ο Ντε Βρις συμβούλευε ένα πρώην μέλος συμμορίας, τον Nabil B, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη εναντίον του Ridouan Taghi, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο πιο καταζητούμενος εγκληματίας της Ολλανδίας.

Ο Μαροκινό-Ολλανδός ύποπτος και οι συνεργάτες του δικάζονται επί του παρόντος για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών.

Η υπόθεση έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στις Κάτω Χώρες αφού ο προηγούμενος δικηγόρος του Nabil B, ο Derk Wiersum, δολοφονήθηκε μπροστά στο σπίτι του στο Άμστερνταμ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πηγή: BBC