ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Εβδομάδα των παθών! Τι εβδομάδα δηλαδή, για κάτι χρόνια μιλάμε! Είναι σαν τις… “επόμενες κρίσιμες 15 ημέρες” του Σωτήρη Τσιόδρα που μόλις φτάνουμε να έχουμε διανύσει την τελευταία, αρχίζουν οι επόμενες και φτου κι απ’ την αρχή! Σ’ έναν κύκλο που δεν λέει να κλείσει, διότι απλούστατα είναι… φαύλος!

Τον Χριστό τον σταύρωσαν στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, αναστήθηκε το Σάββατο το βράδυ (στις 12 κι όχι στις 9 όπως θα γίνει φέτος με τα περιοριστικά μετρα λόγω της πανδημίας!) και ησύχασε! Αλίμονο απ’ αυτούς που σταυρώνονται κάθε μέρα, δίχως αυτή η εβδομάδα να τελειώνει ποτέ και δίχως να φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική της ανάστασης!

Ποιοι σταύρωσαν τον Χριστό; Μα φυσικά οι πιο… “κοντινοί”! Οι πιο “δικοί” του τον έδωσαν (με φιλί παρακαλώ!) και μετά εκείνοι που δεν σήκωναν “μύγα στο σπαθί τους” στα θέματα της πίστεως, και “ηθικής’, οι “άμεμπτοι” και “αριστοι’, τον έστειλαν να διασχίσει τον Γολγοθά! Οι “γραμματείς και οι φαρισαίοι” που μάλιστα έβαλαν τους Ρωμαίους να πάρουν την απόφαση!

Έτσι γίνεται πάντα! Από τους “κοντινούς” κινδυνεύεις να την πατήσεις, διότι με τους άλλους που είναι απέναντι προετοιμάζεσαι. Μ’ αυτούς είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Εσύ απο δω, αυτοί απο κει, παίρνεις τα μέτρα σου και είσαι έτοιμος διά παν ενδεχόμενο!

Τι γίνεται όμως μ’ αυτούς που “φυλάνε” τις πλάτες σου και σε… “στηρίζουν”; Τι γίνεται μ’ αυτούς που είναι “κολλητοί” σου; Εκεί όσο και να προσέχεις δεν ξέρεις από που και ποια στιγμή θα σου τη μπουμπουνίσουν και θα πας άκλαυτος!

Διότι όσο καλό… βασικό στάδιο προετοιμασίας κι αν έκανες, κάπου θα χρειαστείς ν’ ακουμπήσεις για να ξεκουραστείς, κάπου θα εναποθέσεις τις ελπίδες σου, κάπου θα καταθέσεις τα εσώψυχά σου, κάπου ρε αδερφέ, θα νιώσεις εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Και τότε είσαι εντελώς ανήμπορος όταν ανοίγει η… κερκόπορτα!

Άσε που μετά θα σου πουν ότι φταις! Διότι όπως σωστά έγραψε ο Κολομβιανός Νίκολας  Γκομέζ Νταβιλα “ο προδότης ποτέ δεν θα σε συγχωρήσει για την πράξη του αυτή…”!!!

Το σενάριο επαναλαμβάνεται με διάφορες παραλλαγές συνεχώς! Σε “μικρά” και “μεγάλα” διακυβεύματα της ζωής! Αλλωστε το τι είναι μικρό και τι μεγάλο η ψυχούλα του καθενός που το κουβαλάει το ξέρει!  Το σίγουρο είναι πως η προδοσία “παίζει μπάλα”. Είναι πάντα μια πιθανή εξέλιξη στα δράματα, είτε αυτά είναι Θεία είτε αφορούν κοινούς θνητούς!

Είπαμε όμως ο Χριστός αναστήθηκε. Τι γίνεται με τους υπόλοιπους που συνεχίζουν να σταυρώνονται ξανά και ξανά από τους ίδιους; Απ’ αυτούς που μιλούν εξ ονόματος του Χριστού τον οποίο επίσης θα ξανασταύρωναν;

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Οι Γραμματείς ήταν αυτοί που ασχολούνταν με τους νόμους! Οι ειδικοί της Θρησκείας! Οι… “Μπαμπινιώτηδες¨ δηλαδή των γραφών. Δεν σήκωναν αντίρρηση στην ερμηνεία των νόμων. Παντελόνιαζαν βέβαια για τον κόπο τους κάτι τις για τα γεράματα! Οι Φαρισαίοι ήταν οι… προσηλωμένοι πιστοί! Με αυστηρότητα στις παραδόσεις και στους τύπους. Κι αυτοί με αδυναμία στο παντελόνιασμα. Αυτούς απειλούσε με τη δράση του ο Ιησούς γιατί χαλούσε την πιάτσα. Γι’ αυτό και τον έστειλαν στον Γογλοθά…

• To σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή.