ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Βρισκόμαστε στην 5η ημέρα από το δεύτερο “καθολικό λουκέτο” της καθημερινότητάς μας που ήλθε από τους ειδικούς ως μέτρο αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού! Αυτή η ιστορία που μπήκε στη ζωή μας και την έκανε άνω – κάτω από τον περασμένο Μάρτιο έχει αφήσει ήδη σημάδια ανεξίτηλα σε όλους μας. Κυρίως σ’ αυτούς που έχασαν κάποιον δικό τους άνθρωπο…

Το κυρίαρχο που αναδείχθηκε όλο αυτό το διάστημα, είναι πως η θωράκιση της δημόσιας υγείας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε κράτη που φημίζονται για την οργάνωση τους, αποτελεί ένα… κρύο ανέκδοτο που προκαλεί κλαυσίγελο!

Οσο κυλάει ο καιρός και φωτίζονται οι διάφορες πτυχές του προβλήματος, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι ο “βασιλιάς” ήταν τελικά ολόγυμνος! Οχι πως δεν το ξέραμε, αλλά τώρα το βλέπουν όλοι, εκτός από εκείνους που δεν θέλουν ή προσεγγίζουν στο θέμα ιδιοτελώς.

Η πανδημία είναι σοβαρή. Ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί σε επικινδυνότητα (κατά τα λεγόμενα των ειδικών κι όχι τα δικά μας) με άλλες ασθένειες που σαρώνουν και σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη!

Οι οποίες ασθένειες ως… δια μαγείας πήγαν στην άκρη από τις αναφορές των ΜΜΕ λες και δεν υπάρχουν, λες και όλη η ανθρωπότητα κινδυνεύει μόνο από τον συγκεκριμένο ιό!

Η συχνότητα μετάδοσης όμως είναι αυτή που έχει αποκαλύψει την εγκατάλειψη των συστημάτων υγείας σε όλο τον “σύγχρονο κόσμο”! Ένας κόσμος που είναι δομημένος απολύτως στις επιταγές του κέρδους και στο “όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται”!

Αυτός λοιπόν, ο ιός, ήλθε να τον κάνει σμπαράλια αυτόν τον “σύγχρονο κόσμο” και να τον ξεμπροστιάσει! Κι ο,τι γινόταν στις… προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη άνοιξη με τις εκατόμβες νεκρών δια της μεθόδου της επιλογής, υπάρχει κίνδυνος να το ζήσουμε και στην Ελλάδα που την έβγαλε στα “μαλακά” στο πρώτο κύμα!

Ήδη η “μαύρη λίστα” μεγαλώνει. Από χθες το πρωί ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Θανάσης Σιούλης, ανακοίνωσε ότι οι ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ έχουν φρακάρει δηλώνοντας επί λέξει: «Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας. Για τους καινούργιους ασθενείς ίσως χρησιμοποιήσουμε φορητούς αναπνευστήρες στους θαλάμους. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προχωρούμε σε επιλογές ασθενών.»

Τι σημαινει αυτό; Πάπαλα οι ΜΕΘ; Μπήκαμε στην… πίστα “εσύ μέσα”, “εσύ έξω”, “εσύ διάδρομο”; Οχι! Εσπευσαν να τον διαψεύσουν οι διοικητές και ανέφεραν πως υπάρχουν ακόμη επτά!!! Και πάνω που ανησυχούσαν οι ασθενείς, πλημμύρισαν από ένα αίσθημα ανακούφισης! Με επτά ακόμη ΜΕΘ τι να φοβηθούν;

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Αλήθεια, πόσο στοιχίζει η δημιουργία μιας καλά εξοπλισμένης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας; Αυτής που μας λείπει τόσο πολύ τις τελευταίες ημέρες ενώ σε χιλιάδες συνανθρώπους μας έλλειπε και πριν ανακαλύψουμε εμείς τον κορωνοϊό; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών περίπου 35.000 έως 50.000 ευρώ η κάθε μία!

Πόσες
Πόσες ΜΕΘ έχει το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας; Δύο ημέρες πριν πνιγούμε από τον Καράμπαλη στην Καρδίτσα και έξι μήνες πριν χτυπήσει η πανδημία την Ελλάδα για πρώτη φορά, δηλαδή στις 16 Σεπτεμβρίου του 2020, ο υπουργός υγείας μας ενημέρωνε ότι τα νοσοκομεία της επικράτειας διαθέτουν 930.

Όπλα!
Αν κάνουμε (μέσω… τηλεκπαίδευσης πάντα!) τον πολλαπλασιασμό, δηλαδή μια ΜΕΘ επί 50.000, θα βγάλουμε ότι το συνολικό κόστος είναι 46 περίπου εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή αν κρατούσαμε ένα μικρό κομπόδεμα από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που δώσαμε στον Μακρόν για να πάρουμε όπλα ν’ αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν (ο οποίος πήρε κι αυτός όπλα από το ίδιο μαγαζί!!!) θα είχαμε τριπλάσιες ΜΕΘ!

Πόσες;
Άντε όμως ας μην πάμε στα όπλα για να μη χαλάσουμε και τις φιλίες με τους… συμμάχους μας! Να πάμε σ’ αυτά που μοιράσαμε από το ευρωπαϊκό κορωνοδάνειο (το οποίο θα ξεπληρώσουμε με κανα… μνημονιάκι)! Απο όλα αυτά που “σφύριξαν” δεξιά κι αριστερά, πόσες ΜΕΘ θα δημιουργούνταν και πόσο προσωπικό θα προσλαμβάνονταν στο πεντάμηνο που ο κορωνοϊός ξεκουράζονταν; Τι πάμε και ρωτάμε όμως κι εμείς πρωί – πρωί, ε;

Μπλόκαρε η πλατφόρμα;

Μετά την καταστροφική πλημμύρα του Νομού μας στις 18 Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν ως γνωστόν πλημμύρες στην Κεφαλονιά, σεισμός στη Σάμο και προχθες πλημμύρες καταστροφικές στην Κρήτη. Δηλαδή πέραν όλων των άλλων αυξήθηκαν τα μέγιστα οι ανάγκες πληγέντων και εδώ φανταζόμαστε ότι θα αυξηθεί και το… προσωπικό που θα επιμεληθεί την ανακούφιση τους μέσω αποζημιώσεων και στήριξης!  Ετσι δεν είναι;  Να θυμίσουμε πάντως πως εδώ και ένα εικοσαήμερο οι αποζημιώσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στους κατεστραμμένους Καρδιτσιώτες έχουν παγώσει! Τι συμβαίνει;  Οσοι πρόλαβαν τον… Κύριον είδαν ή απλώς μπλόκαρε η πλατφόρμα;