ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Στις 2 Αυγούστου του 1977 η Αναγέννηση ολοκληρώνει τις μεταγραφές της ενόψει της νέας σεζόν και θωρακίζεται για το επερχόμενο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής.

Το ρόστερ, φυσικά, είναι αμιγώς Καρδιτσιώτικο και στην παρέα των νεαποκτηθέντων Τζιφούλη (Ενιππέας), Κεφαλά (ΑΟ Σοφάδων), Χάρμπα (Προδρομιακό) και Παπαδόπουλο (Αρη Φίλιας), συμπεριλαμβάνεται κι ενας πανύψηλος πιτσιρικάς που αγωνίζονταν στον Ταυρωπό!

Ο λόγος για τον Φώτη Κοντοκώστα που έμελλε όχι απλά να κάνει αισθητή την παρουσία του, αλλά στην 13ετή γεμάτη συγκινήσεις πορεία του με την “κιτρινόμαυρη” φανέλα, ν’ αναδειχθεί και ο τρίτος σκόρερ όλων των εποχών πίσω από τον θρυλικό Βασίλη Κρομμύδα (111) και τον Σωκράτη Μπουντούρη (110) στέλνοντας τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα συνολικά 97 φορές!

Σε γήπεδα χωμάτινα και επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα, με παικταράδες συμπαίκτες αλλά και αντιπάλους με τις εξέδρες να σφύζουν από ζωή, ο ψηλός, έγραφε τη δική του ιστορία, δίνοντας πάμπολλες φορές τη λύση στους “αγωνιστικούς γρίφους” που συναντούσε η ομάδα του…

Κι αν οι ευκαιρίες που χάνονταν μέσα στον “αχό” της μάχης σε παιχνιδια εξαιρετικής δυσκολίας και σημασίας, δημιουργούσαν προς στιγμήν το γνωστό κύμα απογοήτευσης, το λυτρωτικό αίσθημα της επιτυχίας του γκολ και οι φρενήρεις εκδηλώσεις των φιλάθλων, έχουν μείνει χαραγμένα στο νου και στις καρδιές όσων έζησαν εκείνα τα επικά απογεύματα!

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το τρομερό και φοβερό Θεσσαλικό ντέρμπι με τη Νίκη Βόλου στις 27 Μαρτίου του 1987, στο ξεχιονισμένο από τους φιλάθλους Στάδιο, όπου οι ιαχές απο το νικητήριο γκολ του Κοντοκώστα (2-1) που έφεραν την Αναγέννηση στην κορυφή της Γ’ Εθνικής ακούστηκαν μέχρι το… “ΔΕΛΤΑ”;
O σπουδαίος Καρδιτσιώτης στράϊκερ, θα κλείσει την μεγάλη διαδρομή του στην Αναγέννηση στα τέλη της σεζόν 1989-90.

Μετά απο ανάπαυλα μιας χρονιάς, θα επιστρέψει στις 29 Ιουλίου, χωρίς μάλιστα να ζητήσει ανταλλάγματα, αλλα μόνον για να ικανοποιήσει την επιθυμία του να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που αγάπησε παθολογικά!

Δεν θα γευτεί ούτε αυτός (όπως πολλοί άλλοι σπουδαίοι που πέρασαν από τον ιστορικό σύλλογο) τη χαρά της ανόδου στην κορυφαία κατηγορία, αλλά θα είναι ένας από εκείνους που έζησαν μεγάλες στιγμές και χρωμάτισαν τις Κυριακές της Καρδίτσας σε νοσταλγικές εποχές! Τον οποίο αγαπήσαμε καθώς πέρα από την ποδοσφαιρική του ικανότητα, είναι ένας ωραίος άνθρωπος κι ένας καλός φίλος…

Και με χώμα και με χόρτο…

Ο Φώτης Κοντοκώστας είναι από εκείνους που πρόλαβαν την αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, από καθαρά ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό. Ακριβώς δηλαδή στο μεταίχμιο εξελίχθηκε η καριέρα του.

Πρόλαβε τα ξερά γήπεδα και την ρομαντική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ‘70, αλλά πρόλαβε επίσης ν’ αγωνιστεί και σε… χορτάρι στο Στάδιο της πόλης μας όταν τοποθετήθηκε ο χλοοτάπητας στα μέσα της δεκαετίας του ‘80

Μάλιστα ήταν βασικό στέλεχος στην καλύτερη χρονιά της Αναγέννησης σ’ αυτή τη δεκαετία, την περίοδο 1986-87 όταν έπαιξε εντυπωσιακή μπάλα και κατέκτησε παλικαρίσια την πρώτη θέση στη Γ’ Εθνική, αλλά της στέρησαν την άνοδο με διάφορες μεθοδεύσεις με την υπόθεση της δωροδοκίας του Ολυμπιακού Χαλκίδας.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτό του αφιερώματος στην έντυπη έκδοση.

Η μία από στο ξερό τερέν του σταδίου της Καρδίτσας και η άλλη με χόρτο! Σε όλες τις συνθήκες πάντως ο ψηλός έβρισκε τον τρόπο να κάνει αυτό που ήξερε καλά: Να βάζει γκολ…!

  • Δείτε πιο κάτω κάποιες σπάνιες στιγμές που έχουμε συλλέξει, από τις επιδόσεις του Φώτη Κοντοκώστα.