ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Yπάρχει μια φράση ξεχωριστή στη σπουδαία κινηματογραφική ταινία “Το Σπίτι των Πνευμάτων” όπου μεταφέρθηκε μοναδικά το αριστουργηματικό μυθυστόρημα της Ιζαμπελ Αλιέντε…

Μέσα από το ξεδίπλωμα μιας οικογενειακής ιστορίας μπλέκεται με υπέροχο τρόπο η Χιλή του 1970 και όσα συμβαίνουν πριν και μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ.

“Η σχέση σου με τα γεγονότα”! Αυτή είναι η φράση και τη λέει, σε κάποια στιγμή του σεναρίου η θρυλική Μέριλ Στρίπ που πρωταγωνιστεί στον κεντρικό ρόλο της ταινίας, συνδέοντας με λίγες λέξεις, το προσωπικό του καθενός, με όσα συμβαίνουν γύρω του…

Δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή μέσα από την τεράστια αυτή κοινωνική διεργασία που ονομάζεται ποδόσφαιρο!
Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε συνδέσει αθλητικές στιγμές με μία περίοδο της ζωής μας; Πόσοι και πόσοι από εμάς, όταν “ταξιδεύουμε” σε προσωπικά βιώματα, δεν θυμόμαστε ταυτόχρονα κι έναν ιδιαίτερο… “αθλητικό σταθμό”;

Κάπως έτσι δημιουργούνται οι προσωπικές ιστορίες που μπλέκονται κατά τρόπο μοναδικό με αυτές που αφορούν και τον κόσμο. Διότι τίποτα αναπόσπαστο και ξεκομμένο από το “ολον” δεν είναι δυνατόν να υπάρξει για τον καθένα…

Την αφορμή για τον παραπάνω λίγο… περίεργο συλλογισμό μας την έδωσε ένας πραγματικά ξεχωριστός “ποδοσφαιρικός σταθμός” στην ιστορία!

Το τελευταίο γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα με την Εθνική Αργεντινής που σημειώθηκε στην πρεμιέρα του Μουντιάλ της Αμερικής απέναντι στην δική μας Εθνική!
Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουνίου του 1994 στο Φόξμπορο και όταν το χρονόμετρο σημάδευε το 60’ ο Αργεντίνος μ’ ένα ασύλληπτο σουτ, αφού προηγήθηκε ενας συνδυασμός καταιγιστικός, έκανε το 3-0!

Ήταν το “κύκνειο άσμα” καθώς στο τέλος εκείνου του αγώνα η ΦΙΦΑ τον “εβγαλε από τη μέση” για να ησυχάσει από τον… ενοχλητικό ταραξία που της χαλούσε τη βόλεψη!
Εκατομμύρια άνθρωποι εκείνη τη στιγμή ζούσαν τις προσωπικές ιστορίες, αλλά μοιράστηκαν ακριβώς αυτό το γεγονός!!! Είτε μέσα από τον αγωνιστικό χώρο του, είτε από την εξέδρα, είτε από μια τηλεοπτική συσκευή στην άλλη άκρη του κόσμου! Ακόμη και στην πόλη μας!

Κι εδώ ερχόμαστε στον Καρδιτσιώτη που το βίωσε στην πιο κοντινή απόσταση απ’ όλους μας! Λίγα μέτρα δηλαδή πιο πέρα από τα γκολπόστ που υπερασπίζονταν ο Αντώνης Μήνου!

Ο λόγος για τον Βάϊο Καραγιάννη που ως βασικό στέλεχος της Εθνικής μας ομάδας πήρε μέρος σε εκείνο το Μουντιάλ αλλά σε αντίθεση με τα άλλα δύο παιχνίδια με Νιγηρία και Βουλγαρία όπου ξεκίνησε στην ενδεκάδα, ήταν στον πάγκο σ’ αυτό το ξεχωριστό ματς!!!

Τον ακούσαμε  «Στη Σέντρα» να μας μιλάει γι’ αυτό και την μοναδική εμπειρία της συμμετοχης στο Μουντιάλ, καθώς πέραν όλων των άλων, θα χει να διηγείται πως είδε από κοντά τον “μικρόσωμο θεό των Ίνκας” στην τελευταία του παράσταση…