Ένα από τα πλέον γνωστά έργα του αείμνηστου Καρδιτσιώτη εικαστικού Παντελή Σαμπαλιώτη, ανήκει πλέον στη Καρδίτσα.

Ο “Ουράνιος Ποδηλάτης”, ένα κολαζ σε πανί με φύλλο χρυσού, διαστάσεων 0,20Χ0,20 το οποίο ο Παντελής Σαμπαλιώτης φιλοτέχνησε το 2010, βρίσκεται πλέον στη δικαιοδοσία του Δήμου Καρδίτσας.

Η οικογένειά του καλλιτέχνη εκπληρώνοντας ουσιαστικά δική του επιθυμία, δώρισε το έργο στο Δήμο Καρδίτσας και το δημοτικό συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση απεδέχθη αυτή τη σπουδαία δωρεά.

Οπως αναφέρεται στο συμβόλαιο δωρεάς ο Δήμος αναλαμβάνει το έργο στην απόλυτη ιδιοκτησία του ενώ του παραχωρείται το δικαίωμα να κατασκευάσει ένα ή περισσότερα όμοια με το πρωτότυπο έργα σε μεγαλύτερη διάσταση. Επίσης παραχωρείται στο δήμο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αντίγραφο του έργου ως αναμνηστικό  σε τιμητικές εκδηλώσεις και πρόσωπα που θεωρούνται άξια τιμής όπως επίσης σε πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις σχετικές με το ποδήλατο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εκτεθεί σε πάρα πολλές εκθέσεις του καλλιτέχνη ανά τον κόσμο ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ως εξώφυλλο σε μουσικούς δίσκους και βιβλία.

Ο Παντελής Σαμπαλιώτης

Ο Παντελής Σαμπαλιώτης γεννήθηκε το 1955 στην Αγιοπηγή Καρδίτσας. σπούδασε βυζαντινή ζωγραφική καθώς και ζωγραφική μεγάλων διαστάσεων, στην Αθήνα. Από το 1973 εργάζονταν ως ελεύθερος καλλιτέχνης. Μεταξύ των ετών 1978 και 1988 ταξίδεψε στην Ευρώπη και έμεινε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην Ελβετία, την Γαλλία, την Ισπανία και στην Σουηδία. Από το 1988 και μέχρι το έτος 1997 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα και στην Υδρα. Στο ενεργητικό του είχε πολλές προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Έργα του ευρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες Συλλογές, σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ιαπωνία, αλλά και στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας. Αγαπητός σε όλους ο Παντελής, δεν απουσίασε ποτέ από τον γενέθλιο τόπο και εργάστηκε αθόρυβα για την πολιτιστική ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας, με σημαντικές εικαστικές πρωτοβουλίες και πρωτοποριακές ιδέες. Μεταξύ των άλλων ήταν και ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ ΜΚΟ), με σημαντική προσφορά.

Το 1997 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βερολίνο όπου… διέπρεπε τιμώντας την Τέχνη και την Ελλάδα. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στην Δημοτική Πινακοθήκη του Νιούκλεν του Βερολίνου και συνεργάτης – μουσειοπαιδαγωγός στο πρόγραμμα του Οργανισμού “Jugend im Museum” (Νεολαία στο Μουσείο), στην Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου.

Ο Παντελής Σαμπαλιώτης ήταν ο απόλυτος καλλιτέχνης – δημιουργός. Έτσι χαρακτηρίστηκε από τους γερμανούς τεχνοκριτικούς κατά την τελευταία του έκθεση στο Βερολίνο, την σύγχρονη πόλη του φωτός», όπου εξέθεσε έργα του – εγκαταστάσεις, επιτοίχια, επιδαπέδια και εναέρια ακόμη, σε μια πτέρυγα 1.600 τ.μ.! Μια τεράστια δουλειά σε όγκο, παρουσίαση και έργο, όταν όλοι οι άλλοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, μοιράζονταν τα υπόλοιπα 4.000 τ.μ.! Ο Παντελής Σαμπαλιώτης, ήταν πληθωρικός και ευτυχής άνθρωπος όταν μιλούσε για την τέχνη του, ήταν απλός, φιλικός γελαστός, ένας πλήρης και αφοσιωμένος καλλιτέχνης.

Το 2005, ο Παντελής Σαμπαλιώτης σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας υλοποίησε στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας ένα ανοικτό εργαστήριο που έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες Καρδιτσιώτες, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Ο Παντελής Σαμπαλιώτης άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Βερολίνου τον Οκτώβριο του 2011 σε ηλικία 56 ετών. Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας έχει την τύχη να διαθέτει σήμερα 22 έργα του που αποκτήθηκαν σε διάφορες φάσεις της καλλιτεχνικής του Δημιουργίας.