Του Γιάννη Κολλάτου
Γράφαμε σε παλιότερο σημείωμά μας για τη «σιωπηλή άνοιξη» στο θεσσαλικό κάμπο, μια από τις πολλές χρονιές στα τελευταία χρόνια που είχαμε ανομβρία την άνοιξη και όλα έδειχναν ότι η σοδειά θα χανόταν για τα χειμερινά σιτηρά…
Τον όρο «σιωπηλή άνοιξη» τον είχα υιοθετήσει από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχα με τον αείμνηστο πρωτοπόρο γεωπόνο του θεσσαλικού κάμπου Στέλιο Τρικαλιώτη, ο οποίος θεωρούσε ότι χωρίς βροχές και με απουσία επιφανειακών υδάτων, θα σώπαιναν τα πουλιά, θα χάνονταν τα ενδιαιτήματά τους, θα γεμίζαμε αρουραίους και φίδια (αρουραιόπληκτος κηρύχτηκε και φέτος ο Νομός Λάρισας και ιδιαίτερα η επαρχία Φαρσάλων)…
Ότι θα φτάναμε όμως να μιλάμε και για… «σιωπηλό χειμώνα» δεν θα μπορούσα να το φανταστώ.. Οι μετεωρολόγοι στην αμηχανία τους να αιτιολογήσουν το γεγονός ότι επί ένα μήνα έχουμε στον κάμπο λιακάδες με κρύο, ξέχασαν και τις «αλκυονίδες ημέρες» του Γενάρη και αρκέστηκαν σε καταγραφή στατιστικών στοιχείων, ότι φέτος η χώρα έχει τη μικρότερη χιονοκάλυψη της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Αν ρίξει κανείς τις τελευταίες ημέρες μια ματιά στο θεσσαλικό κάμπο, δεν χρειάζεται να είναι ειδικός για να κατανοήσει ότι η παρατεταμένη ανομβρία και η έλλειψη χιονόπτωσης (το φετινό χειμώνα δεν είχαμε ούτε ένα εκατοστό χιονιού στον κάμπο) δημιουργούν μία μη αναστρέψιμη κατάσταση για τα χειμερινά σιτηρά…
Κριθάρια που σπάρθηκαν 21 Δεκεμβρίου δεν έχουν ακόμη φυτρώσει(!) ενώ και τα στάρια δείχνουν μία πρωτοφανή καχεξία και δύσκολα, αν δεν βρέξει το προσεχές διάστημα θα μπορέσουν να «αδελφώσουν» … Ο γνωστό γεωπόνος Γιάννης Ραγκος μας εξηγεί ότι τα στάρια από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις πρώτες πρωινές ώρες και στη συνέχεια την παρατεταμένη ανομβρία έχουν «σοκαριστεί». Θεωρεί πάντως ότι αν ο Φλεβάρης είναι βροχερός ή φέρει χιόνια, μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση, αλλά επισημαίνει πως και οι μεγάλες αποθήκες νερού για τη Θεσσαλία που τροφοδοτούνται από τα χιόνια στα βουνά , η Λίμνη Πλαστήρα από τα Άγραφα, ο Σμόκοβος, αλλά και ο Όλυμπος που τροφοδοτεί Τιταρήσιο, Ελασσονίτη και Πηνειό ή η Όθρυ που τροφοδοτεί τον Ενιπέα, έχουν πρόβλημα… Καθώς λοιπόν είναι χωρίς χιόνια τα βουνά, θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα λειψυδρίας και θα κινδυνεύσουν το καλοκαίρι και οι εαρινές καλλιέργειες…
Ο «σιωπηλός χειμώνας» λοιπόν είναι γεγονός. Ακόμη και το Σκανδιναβικό ψύχος που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι να μας επισκεφτεί στα μέσα της άλλης εβδομάδας δεν προβλέπει προς το παρόν χιόνια ή βροχές στη Θεσσαλία, παρά στη Βόρεια Ελλάδα. Μακάρι να διαψευστούν τα μετεωρολογικά μοντέλα.
Η θεσσαλική γη αναζητά απελπισμένα βροχές και χιόνια. Και πολύ φοβούμαι ότι δεν θα είναι μόνο ο φετινός χειμώνας έτσι, αλλά και αυτοί που έρχονται. Ένα προμήνυμα για την κλιματική αλλαγή που οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη…