ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΠΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτό το διάστημα η αποστακτική περίοδος στο Νομό Καρδίτσας.

Τα καζάνια των αμπελουργών έχουν πάρει «φωτιά» και η… ιεροτελεστία της παραγωγής συνοδεύεται σε πολλές περιπτώσεις, από μικρά υπαίθρια πανηγύρια.

«Οι αμβυκούχοι αφού ολοκληρώσουν την τυπική διαδικασία με τα χαρτιά, ανάβουν τα καζάνια τους και ξεκινούν τη μαγική διαδικασία της απόσταξης, της φετινής σοδειάς του τσίπουρου» μας εξηγεί ο Πρόεδρος των αμβυκούχων αμπελουργών στο Νομό Καρδίτσας κ. Μιλτιάδης Στεργιούλης.

Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα»,  μας επισήμανε πως 100 περίπου αμβυκούχοι είναι εγγεγραμμένοι στο Σύλλογο, ενώ όπως είπε, ο κλάδος περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα πρόβλημα και δώσει λύσεις.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι πολλά. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και ξεπεραστούν τα εμπόδια» συμπλήρωσε ο κ. Στεργιούλης.

Ενεργοί αμβυκούχοι ή μη, σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα διήμερα που χρειάζονται για την απόσταξη και τα οποία ορίζονται από τους ίδιους, ανάλογα με την ποσότητα που επιθυμούν να παράξουν.

Μαζί με τους αμπελουργούς επί ποδός όμως βρίσκονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους ακόμη και σε ανύποπτο χρόνο, για να διαπιστώσουν αν τα καζάνια λειτουργούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία, ή αν υπάρχουν κάποιοι αμβυκούχοι που δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια απόσταξης ή ακόμη αν βράζουν παράνομα ποσότητες τσίπουρου που δεν τις έχουν δηλώσει.

Αν κάποιος βράσει παράνομα τσίπουρο, οι κυρώσεις που θα υποστεί θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Η προθεσμία για το βράσιμο του τσίπουρο στα καζαναριά λήγει την τελευταία ημέρα του Νοέμβρη.