Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μάρτη στις 10 το πρωί, από την Ομάδα Γυναικών Ταμασίου (μέλος ΟΓΕ), Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Αγροτικό Σύλλογο Γραμματικού, Αγροτικό Σύλλογο Λεονταρίου στα πλαίσια των κοινών δράσεων που έχουν αποφασιστεί.

Ο Γιάννης Τσιούτρας γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους περιέγραψε τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ΚΥ Σοφάδων που καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή και τόνισε την «αναγκαιότητα της οργανωμένης μαζικής και συντονισμένης αντίδρασης στην επίθεση που δεχόμαστε σε όλους τους τομείς της ζωής μας με κορυφαίο αυτόν της υγείας. Κι ενώ οι εισφορές υπέρ υγείας θα έπρεπε να καταργηθούν και η υγειονομική περίθαλψη να παρέχεται δωρεάν αυξήθηκαν, που είναι δυσβάστακτο για τους αγρότες, εξακολουθούμε να μην έχουμε την υγειονομική περίθαλψη που δικαιούμαστε.»

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία από τους συγκεντρωμένους συναντήθηκε με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας ο οποίος παραδέχτηκε τις ελλείψεις του ΚΥ αλλά διαβεβαίωσε ότι έχει βγει προκήρυξη για κάλυψη θέσεων ιατρικού προσωπικού, όπως και παιδιάτρου. Επίσης ότι θα έρθει και το μηχάνημα του υπέρηχου.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι θέσεις των γιατρών που προκηρύχτηκαν είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν και η θέση του παιδιάτρου «κρίθηκε άγονη» άρα δεν θα καλυφθεί. Όσο για τον υπέρηχο αυτό τον αναμένουν τα τελευταία τρία ως τέσσερα χρόνια, γεγονός που παραδεχτηκε και ο διευθυντής του ΚΥ!
Οι συγκεντρωμένοι αγρότες και οι γυναίκες της Ομάδας του Ταμασίου υποσχέθηκαν ότι δεν θα σταματήσουν τον κοινό τους αγώνα για ένα Κέντρο Υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Κάλεσαν δε όλους σε μαζική συμμετοχή τόσο στην εκδήλωση για τις 8 Μάρτη όσο και για την επέτειο του ΚΙΛΕΛΕΡ στις 22 Μάρτη.
Το υπόμνημα που κατατέθηκε είναι το παρακάτω:

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Η Ομάδα Γυναικών Ταμασίου και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γραμματικού και Λεονταρίου διαμαρτυρόμαστε γιατί:

1. Πανελλαδικά μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας.
2.Η πολιτική της Ε.Ε. για την υγεία που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, αποτελεί μέρος της γενικότερης κατεύθυνσης που υπηρετεί τα μεγάλα, μονοπωλιακά συμφέροντα και ικανοποιεί όλο και λιγότερο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Βασικός μοχλός αυτής της πολιτικής είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών.
3.Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι εμφανή και στην περιοχή μας με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι παρά τα πολλαπλά περιστατικά της γρίπης και των άλλων ιώσεων σε μαθητές σχολείων μας, στο Κέντρο Υγείας των Σοφάδων δεν υπάρχει παιδίατρος! Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και με την έλλειψη απαραίτητου γυναικολογικού εξοπλισμού.
4.Το Κέντρο Υγείας Σοφάδων καλύπτει περισσότερα από 30 χωριά, με ένα σημαντικό μέρος τους να είναι ορεινά ή ημιορεινά. Υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος, ένας οδοντίατρος (από απόσπαση), ένας επικουρικός γυναικολόγος και 2 γενικοί ιατροί σε θέση αγροτικού. Η λειτουργία του ουσιαστικά στηρίζεται σε 3 γενικούς ιατρούς από περιφερειακά ιατρεία και στους υπόλοιπους αγροτικούς ιατρούς. Δεν υπάρχει καν παιδίατρος και ακτινολόγος που προβλέπονται από τον οργανισμό. Υπάρχουν 15 αγροτικά ιατρεία για τα οποία προβλέπονται 22 γιατροί, σήμερα όμως αρκετά αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά.

Με βάση αυτά τα στοιχεία
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Πρόσληψη ΤΩΡΑ μόνιμων παιδιάτρων.
• Πρόσληψη μόνιμου γυναικολόγου και πλήρη κάλυψη του ιατρικού εξοπλισμού (υπέρηχος κ.λ.π.)
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
• Προσλήψεις αγροτικών γιατρών ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε όλα τα αγροτικά ιατρεία
• Προσλήψεις μόνιμου λοιπού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα
οδηγών ασθενοφόρων, τραυματιοφορέων, καθαριστριών και προσωπικού φύλαξης κτιρίων.

Η Υγεία πρέπει να αποτελεί κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.