Παύονται οι ανταποκριτές του ΟΓΑ και στους Δήμους του Ν. Καρδίτσας

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Δήμους και σε δεκάδες ασφαλισμένους του Νομού Καρδίτσας, η απόφαση της κεντρικής διοίκησης του ΕΦΚΑ για παύση των ανταποκριτών του ΟΓΑ, εξέλιξη η οποία σταδιακά έχει αρχίσει να υλοποιείται σε πολλούς ΟΤΑ της χώρας.
Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα παύονται οι αρμοδιότητες των ανταποκριτών του ΟΓΑ και για οποιαδήποτε ζήτημα προκύψει οι ασφαλισμένοι καλούνται να απευθύνονται στην τοπική διεύθυνση του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ στην Καρδίτσα.
Πρόκειται για ακόμη μια απόφαση που οδηγεί στη συρρίκνωση των υπηρεσιών στην επαρχία που θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα την εξυπηρέτηση των πολιτών, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία που εξαιτίας του κορωνοϊού όλες οι υπηρεσίες στον ΕΦΚΑ λειτουργούν μόνο με ραντεβού.
Ο Νομός Καρδίτσας έχει ιδιαίτερα πληθυσμιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας απαρτίζεται από πληθυσμό τρίτης ηλικίας και τεχνολογικά αναλφάβητο, ενώ πλήθος κοινοτήτων και οικισμών είναι απομακρυσμένο από την πρωτεύουσα του Νομού. Καταργώντας επομένως τους ανταποκριτές του ΟΓΑ στους Δήμους, οι ασφαλισμένοι αναμένεται να υποστούν σημαντική ταλαιπωρία για την εξυπηρέτησή τους.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων όπως προείπαμε είναι τεχνολογικά αναλφάβητο και αδυνατεί να επικοινωνήσεί – εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά από τον ΕΦΚΑ ή αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στη μετακίνηση μέχρι την Καρδίτσα. Ακόμη πιο δύσκολη καθίσταται η μετακίνηση για τους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων χωριών. Ακόμη κι όσοι αποφασίσουν να κάνουν… ταξίδι μέχρι την Καρδίτσα για να απευθυνθούν στον ΕΦΚΑ, θα κληθούν να δαπανήσουν χρήμα και… χρόνο.
Σε περίπτωση που στόχος της Διοίκησης του ΕΦΚΑ δεν είναι να μετατρέψει τους ανταποκριτές του ΟΓΑ σε ανταποκριτές του ΕΦΚΑ, αλλά η συγκεντρωποίηση των υπηρεσιών, οι τοπικές αρχές καλούνται να ασκήσουν πιέσεις σε κεντρικό Διοικητικό επίπεδο καθώς και σε πολιτικό, για τη διατήρηση του θεσμού και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το σύνολο των πολιτών της Καρδιτσιώτικης υπαίθρου.