Ο «Ιανός» που χτύπησε τον Σεπτέμβριο την Καρδίτσα εκτός από τις πολύ μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες ζημιές που προκάλεσε σε επιχειρήσεις, οικίες και υποδομές, δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον πολιτιστικό θησαυρό του Νομού Καρδίτσας. Τόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και η Δημοτική Πινακοθήκη υπέστησαν σοβαρές ζημιές και εκατοντάδες εκθέματα ή αντικείμενα που φυλάσσονται στις δυο δομές καλύφθηκαν από τη λάσπη.

Ευτυχώς το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας δεν βρέθηκε στο… μάτι του κυκλώνα. Η μόνη από τις τρεις δομές του Μουσείου Πόλης που χρειάζεται σωστικές εργασίες είναι το θεματικό Μουσείο Ύδρευσης στο άλσος Παπαράντζας,ωστόσο κρίνονται αναστρέψιμες, διότι τα πρωτότυπα εκθέματα του συγκεκριμένου μουσείου είναι λιγοστά και από ανόργανα υλικά, κυρίως μέταλλο.

Όσο για τα άλλα δύο κτήρια που λειτουργεί, το κτήριο Σακελλαρίου και τον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας, η τοποθέτηση της μόνιμης έκθεσης στους δύο ορόφους αφενός και των αποθηκών του σε υπερυψωμένες αίθουσες (Καρδιτσομαγούλα) αφετέρου δικαίωσαν και τις δύο αυτές συνειδητές επιλογές, καθώς δεν χρειάστηκε καμία σωστική επέμβαση σε αντικείμενα των συλλογών του.

Ωστόσο το Μουσείο Πόλης δεν εφησυχάζει, καθώς το πάγιο αίτημά του για τη δημιουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου συντήρησης στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας, το οποίο θα μπορούσε να καλύπτει τις συνολικές ανάγκες του Δικτύου Μουσείων Ν. Καρδίτσας, παραμένει ανεκπλήρωτο εδώ και περισσότερο από μία πενταετία αλλά και απόλυτα επίκαιρο.

«Έκτακτα περιστατικά, όπως η πρόσφατη θεομηνία, μας θυμίζουν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα λειτουργίας και στελέχωσης τέτοιων δομών, ώστε η παρέμβαση να είναι άμεση και η διάσωση του μουσειακού υλικού να μην περιμένει αποστολές από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να κερδηθεί πολύς πολύτιμος χρόνος», επισημαίνει η επιστημονικά υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης, Δρ. Φωτεινή Λέκκα.

«Το ίδιο ισχύει και για τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα έκτακτων περιστατικών που επιβάλλεται να έχουν όλα τα μουσεία, είτε ελέγχονται από το ΥΠΠΟΑ είτε από Δήμους ή ιδιώτες, επίσης ένα τραγικό έλλειμμα», συνεχίζει η κ. Λέκκα. Ο χώρος των παλιών αποθηκών στην Καρδιτσομάγουλα, επιφάνειας 500 τ.μ., στεγάζει τις αποθήκες, τα εργαστήρια συντήρησης, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και υπαίθρια μουσειακή έκθεση, αγροτικού και βιομηχανικού εξοπλισμού.

Τα εργαστήρια συντήρησης των συλλογών του μουσείου καταλαμβάνουν δύο αίθουσες του κτηρίου, στις οποίες μπορούν να εργαστούν έως είκοσι άτομα. Είναι εξοπλισμένες με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για επεμβάσεις συντήρησης ξύλου, μετάλλου, κεραμικού και γυαλιού ωστόσο υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

Το αίτημα λοιπόν του Μουσείου Πόλης αφορά στον εμπλουτισμό του εξοπλισμού του με συγκεκριμένα μηχανήματα και εργαλεία και φυσικά στη στελέχωση του εργαστηρίου με συντηρητές οι οποίοι μετά και την πρόσφατη θεομηνία θα έχουν πραγματικό αντικείμενο εργασίας.