Ανησυχητικά τα δεδομένα που αναλύουν οι Τούρκοι σεισμολόγοι.

Η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διάσημου Τούρκου σεισμολόγου Εβγκέν Αχμέτ Σερτσάν τους επόμενους μήνες ο Εγκέλαδος θα χτυπήσει Ελλάδα και Τουρκία. «Καθώς η γεωτεκτονική πίεση είναι πολύ υψηλή στην Τουρκία περιμένω κι άλλους σεισμούς στην Τουρκία, επίσης και στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια μέσα στους επόμενους μήνες» τόνισε στον ΑΝΤ1.

Οι φόβοι των σεισμολόγων επικεντρώνονται στο μεγάλο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας. «Εχουμε βασικά τέσσερις σεισμικές περιοχές στην Τουρκία. Η πρώτη είναι το ρήγμα της Βορείας Ανατολίας που ξεκινά από την Τουρκία και μετά διασχίζει το βόρειο Αιγαίο και μπαίνει μέσα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το πρώτο και το πιο άγριο. Και το δεύτερο είναι στην περιοχή του Αιγαίου» επεσήμανε ο Σερτσάν.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η βύθιση της αφρικανικής πλάκας από τα 3-4 εκατοστά τον χρόνο, έχει επιταχυνθεί την τελευταία επταετία στα 5, αυξάνοντας τις γεωτεκτονικές πιέσεις στο ελληνικό τόξο κι επομένως και την πιθανότητα εκδήλωσης μεσαίων και μεγάλων σεισμών.