Προς δημοπράτηση το ο υπαίθριο μουσείο σύγχρονης τέχνης «Χωρο- χρόνου Αγράφων»

ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΣΤΕΦΑΝΙ» ΣΤΟ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ

Τη διενέργεια ανοιχτής ηλεκτρονικής δημοπρασίας για το υπαίθριο μουσείο σύγχρονης τέχνης «Χωρο- χρόνου Αγράφων» στη θέση Στεφάνι του Μορφοβουνίου ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λ. Πλαστήρα.
Πρόκειται για θεματικό πάρκο ιστορικής μνήμης, το οποίο θα δημιουργηθεί στην ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Αγράφων, εκεί όπου ο Γ. Καραϊσκάκης είχε το καραούλι και κατόπτευε τις κινήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό σε πρώτη φάση θα διαμορφωθεί έκταση ενενήντα 90 στρεμμάτων σε πάρκο. Ακολούθως θα γίνει σταδιακή εγκατάσταση εικαστικών έργων από επώνυμους καλλιτέχνες Σύγχρονης Τέχνης, με έργα τα οποία θα παραπέμπουν στην έννοια της Ελευθερίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επεμβάσεις στο χώρο είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την προστασία του Περιβάλλοντος, με υλικά της φύσης, πέτρα και ξύλο, ενώ η κατασκευή βοηθητικών εγκαταστάσεων (αναψυκτήριο, wc, κλπ) θα γίνουν σε επιλεγμένο σημείο υπόσκαφα. Αντί μεταλλικών ή άλλων περιφράξεων ο χώρος θα έχει φυτοτεχνική προστασία, η οποία θα καθιστά το χώρο απροσπέλαστο. Προβλέπεται μικρό υπαίθριο θέατρο για εκδηλώσεις, εργαστηριακός χώρος για καλλιτεχνική δημιουργία, θέσεις θέασης, κ.α.

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη συμβολική εγκατάσταση έγινε την Κυριακή 9 Μαΐου, με την ύψωση της προ-επαναστατικής σημαίας των Αγράφων. Με την ολοκλήρωσή του δημιουργείται ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, το οποίο εντάσσει τη χώρα μας στο διεθνή χάρτη με τα Υπαίθρια Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσει ένα νέο δυναμικό σημείο στη λίμνη Πλαστήρα, κατ’ εξοχήν εικαστικού, εκπαιδευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.