Με κατηγορούμενους τρία υψηλόβαθμα στελέχη και μια γελοιογράφο ξεκίνησε σήμερα στην Άγκυρα η δίκη σε βάρος του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Οι τέσσερις εργαζόμενοι στο γαλλικό περιοδικό κατηγορούνται για «προσβολή του Προέδρου» σύμφωνα με το Άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, εξαιτίας ενός σκίτσου που έγινε εξώφυλλο στο εν λόγω περιοδικό.

Στο επίμαχο σκίτσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανιζόταν με εσώρουχα, καθισμένος νωχελικά στην πολυθρόνα του, να σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας, η οποία μοιάζει με τη σύζυγό του, Εμινέ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος με περιπαικτικό ύφος και κοιτώντας τα οπίσθια της μουσουλμάνας φέρεται να σχολιάζει: «Ω! Ο προφήτης!».

Η δίκη των Julin Serignac, Gerard Biard, Laurent Sourisseau και της γελοιογράφου Alice Petit ξεκίνησε ερήμην των κατηγορουμένων, που αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης από ένα έως τέσσερα χρόνια.

Αντίθετα, στη δίκη έδωσε το «παρών» ο δικηγόρος του προέδρου Ερντογάν Sami Kabadayi, ο οποίος μάλιστα αιτήθηκε από το δικαστήριο να παρέμβει στις διαδικασίες, αίτημα που το δικαστήριο έκανε δεκτό.

Αντίθετα, απέρριψε το αίτημα να μην δημοσιευθούν τα ονόματα και οι διευθύνσεις των κατηγορουμένων.

Η δίκη θα συνεχιστεί την 1η Ιουνίου 2022.

Πηγή : cnn.gr