Την ψηφιοποίηση του αρχειακού της υλικού και συγκεκριμένα του τοπικού τύπου από τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα έως σήμερα, επιδιώκει η Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η Αθηνά» στην Καρδίτσα, ώστε οι Καρδιτσιώτες να έχουν εύκολη πρόσβαση στα ιστορικά γεγονότα της περιοχής.
Για αυτή την προτεραιότητα, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βιβλιοθήκη με την απουσία εξειδικευμένου προσωπικού και τον ελλιπή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αναφέρθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης «Η Αθηνά» σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  το πρωί της Παρασκευής.
Ψηφιοποίηση
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης κ. Αστέριος Χαλάτσης, πλαισιωμένος από τους Χρυσούλα Στουρνάρα, Κώστα Παπαλέξη, Μαρία Στυλογιάννη- Μπαλταδώρου και Ελένη Καρυά, τόνισε ότι η διοίκηση της «Αθηνάς» έχοντας ως στόχο την ψηφιοποίηση του τοπικού τύπου επισκέφθηκε τη διευθυντήρια της βιβλιοθήκης της Βουλής.
Της έθεσαν την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής καταγραφής και προβολής του  τύπου του Νομού. Αίτημα που όπως σημείωσε ο κ. Χαλάτσης, έγινε αποδεκτό, με την προϋπόθεση ότι θα καταλογογραφηθεί και θα μεταφερθεί το υλικό στην Αθήνα.
«Το εγχείρημα έχει οικονομικό κόστος και απαιτείται υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό. Θέσαμε το θέμα στο Δήμαρχο Καρδίτσας, με τον οποίο συναντηθήκαμε. Επίσης του θέσαμε και άλλα ζητήματα τα οποία αφορούν προβλήματα που καταγράφονται στη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Ο Δήμαρχος εκτιμώντας την αναγκαιότητας μιας τέτοιας προσπάθειας, υποσχέθηκε την τεχνική στήριξη με κάθε διαθέσιμο μέσο, ενώ θετικά ανταποκρίθηκε και στα άλλα αιτήματα» σημείωσε ο κ. Χαλάτσης και πρόσθεσε ότι το νέο Δ.Σ που θα προκύψει από τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να επιμείνει στις στοχεύσεις του, προκειμένου οι δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής να εισέλθουν σε τροχιά υλοποίησης.
Χαρακτήρισε «διαχρονική μνήμη» το αρχειακό υλικό του τοπικού Τύπου, η ψηφιοποίηση του οποίου θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ερευνητή, σπουδαστή. Ανέφερε παράλληλα ότι σήμερα ένα μέρος του αρχειακού υλικού την περίοδο (1930-1949) μέσα από πρόγραμμα της βιβλιοθήκης της Βουλής αποτυπώθηκε σε φιλμ που φυλάσσονται στο μουσείο πόλης, ενώ τα πρωτότυπα – σε κακή κατάσταση- διατηρούνται στη Βιβλιοθήκη χωρίς δυνατότητα χρήσης.
Προβλήματα
Την ίδια ώρα, έντονο παραμένει το πρόβλημα της φύλαξης του βιβλιακού και κυρίως αρχειακού υλικού, αφού δεν υπάρχουν συστήματα ελέγχου του χώρου , ενώ πρόσθετη δυσκολία δημιουργεί η έλλειψη εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού. Σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται με προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης.
«Εδώ και πολλά χρόνια έχει σταμάτησε η χρηματοδότηση της βιβλιοθήκης από κρατικούς φορείς, οργανισμούς και το δήμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία στη συντήρηση, την αγορά νέων επίπλων, υλικοτεχνικού εξοπλισμού, βιβλίων κλπ» επισήμανε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στα επιμέρους προβλήματα τα οποία είναι:
– η διάσωση και αξιοποίηση του αρχείου των εφημερίδων και των παλαιτύπων (ψηφιοποίηση, δέσιμο κλπ)
– η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για τη συντήρηση, αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση
-η εξεύρεση χώρου υποδομής για τη χρήση αυτού του υλικού με τη διάθεση εξειδικεμένου προσωπικού με σταθερή εργασία
– εργασίες συντήρησης χώρου και επίπλων
– αγορά απαραίτητα τεχνολογικού εξοπλισμού (σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύστημα ελέγχου του χώρου, σύστημα πυρασφάλειας κλπ).
Ιστορικά στοιχεία
Η Βιβλιοθήκη σήμερα διαθέτει μια πλούσια συλλογή βιβλίων που αποτελείται από 35.000 τίτλους περίπου που εξασφαλίστηκαν από αγορές ή δωρεές συμπολιτών.
Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η ΑΘΗΝΑ» είναι ΝΠΙΔ, ο αρχαιότερος πνευματικός πολιτιστικός σύλλογος του Νομού Καρδίτσας και ένα από τα αραιότερα πνευματικά ιδρύματα της Δυτικής Θεσσαλίας. Από το 1985 συστεγάζεται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας, οργανισμό με ξεχωριστό Δ.Σ, ξεχωριστή οικονομική διαχείριση και αυτόνομη δραστηριότητα. Το υλικό και οι αντίστοιχες λειτουργίες περιορίζονται σε έναν χώρο 200 τμ περίπου που βρίσκεται στο Δημαρχείο. Να σημειωθεί ότι το σημερινό Δημαρχείο έχει κτιστεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Λαϊκής Βιβλιοθήκης από το 1934 που αποκτήθηκε με αγορά. Ο Δήμος Καρδίτσας λόγω συνύπαρξης με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, εξασφαλίζει τις δαπάνες λειτουργίας (καθαριότητα, ηλεκτροδότηση, αμοιβή υπαλλήλου κλπ), ενώ η Λαϊκή Βιβλιοθήκη δεν απασχολεί προσωπικό.